Linux Kernel. Новини около Linux ядрото и нови версии. Излезе версия 4.9

0
903
Linux Kernel

Linux Kernel или Linux ядрото е основна част от всяка една Linux операционна система, било то за домашна машина или сървър, около която се надгражда всичко останало.

Базиран е на операционната система Unix, като е написан от нулата от финландския студент по компютърни науки Linus Torvalds и се стреми към POSIX и Single UNIX Specification съвместимост. Създаден е през 1991-ва година, като Torvalds го е написал за личния си компютър.

Linux Kernel ядро

Тук ще ви запознаваме с новините около Linux Kernel и новостите и подобренията, които са налични във версия 4.9.

Linux Kernel може отново да има rc8. Версия 4.9 може да се сдобие с девето RC издание.

Linux Torvalds е разнопосочен в мнението си дали rc7 на Linux ядрото от версия 4.9 ще е последната или ще има и rc8.

Най-вероятно ще трябва да изчакаме още седмица, докато излезе финалната версия на Linux Kernel 4.9 и това ще се окаже отново един от редките случаи, когато ще има осмо RC издание преди финалната версия, както се случи и при версия на ядрото 4.8.

В анонс относно седмичния прогрес на разработването на ядрото Torvalds казва, че при разработването са имали всички нелепи проблеми, които са могли да се появят, но въпреки това засега всичко е нормално и нещата изглеждат добре.

„Ако нещата през тази седмица са спокойни, то това издание може би ще е последното, но въпреки това твърдо считам, че може да има и осмо издание. Беше голямо издание и rc7 можеше да бъде по безпроблемно издание. Ще видим. Запазвам си правото през следващата седмица да си променя мнението“, казва Linux Torvalds в анонса.

Той обяснява още, че в rc7 са правени предимно мрежови и архитектурни промени, както и са добавени различни драйвъри, като е наблегнато на usb, gpu, hid, i2c и iommu.

И докато чакаме да видим как ще протекат събитията, можете да изтеглите новата версия на Linux Kernel директно от нас или от http://kernel.org.

Разбира се, трябва да имате предвид, че това е все още тестова версия и могат да възникнат най-различни проблеми, които можете да съобщите, за да помогнете за подобряването на финалната версия.

Linux Kernel 4.9 дойде с множество подобрения

Linux Kernel версия 4.9 вече е наличен за сваляне, след като се забави с една седмица и беше един от редките случаи, в които имаше и осма RC версия.

Новата версия излезе вчера, но Линус Торвалдс закъсня с анонса. Сега той вече е наличен тук. Кодовото название на версия 4.9 е „Roaring Lionus“.

Прочетете още:  Wine пачове идват, предоставяйки UMIP емулация

Linux Kernel 4.9 идва с множество подобрения и нови функции. Някои от важните промени включват експериментална поддръжка при AMDGPU за Southern Islands (GCN 1.0), virtual display поддръжка за този драйвър и някои други подобрения по него.

Както и при GCN 1.1, поддръжката за GCN 1.0 AMDGPU трябва да бъде ръчно пусната по време на компилиране, като трябва да се забрани или блеклистне Radeon DRM, за да не се зарежда.

Добавени са различни поправки и подобрения при Intel DRM, намалено е натоварването на GPU и паметта при Raspberry Pi VC4 при 3D рендиране, както и са добавени и други DRM промени. За съжаление няма промени при отворения драйвър на NVIDIA (Nouveau) и се използват наскоро пуснатите „boost“ пачове.

Направена е промяна при P-State, която може да донесе повишаване на бързодействието при атом процесорите. Добавена е поддръжка за vmapped kernel stacks, поддръжка за нови процесорни инструкции, CPUFreq продължава да използва с голяма полза информацията от sheduler, добавени са и XEN и KVM подобрения, плюс Memory protection keys поддръжка, както и за пръв път се появява нова субсистема Greybus.

Допълнително се поддържат още 29 ARM машини, включително и LG Nexus 5 и Raspberry Pi Zero, продължава работата по Skylake audio, добавена е поддръжка за платформата Mellanox, благодарение на Canonical е добавен EFI тест драйвъра, добавена поддръжка за GPIO декодера и нов драйвър за Elan тъчскрийн, заедно с поддръжка за Intel Integrated Sensor Hub (ISH).

Свършена е много работа и при файловите системи, където вече виждаме поправки и ъпдейти за Btrfs и XFS, поддръжка на UBI за MLC и SLC NAND, подобряване на производителността при F2FS, поддръжка за OverlayFS SELinux и други.

Linux Kernel 4.9 съдържа в себе си 22 345 566 реда код от над 16 000 автори. Сред тях най-дейните и известни са Линус Торвалдс, Дейвид С. Милър, Мауро Чехаб, Ал Виро, Арнд Бергман и Крис Уилсън.

Напредналите потребители, които нямат търпение да изпробват новата версия могат да я компилират сами, като я дръпнат от нашия сайт или от kernel.org. Останалите ще трябва да изчакат, докато се появи официално за техните дистрибуции.

0/5 (0 Reviews)