Microsoft тихомълком премахва администраторски функции от Windows 10 Pro

0
38
Microsoft тихомълком премахва администраторски функции от Windows 10 Pro


Вече е спряна възможността администраторите по лесен начин да ънинсталират различни приложения.

Премахването на Windows Store, заедно с други вградени приложения, е много добра идея за администраторите, защото по този начин могат да попречат на потребителите да инсталират какви ли не програми, които не трябва да са на работните компютри, могат и да компрометират сигурността, а и да провокират проблеми, създавайки работа на отдалечената поддръжка.

От Microsoft тихомълком пуснаха анонс, в който предупреждава администраторите, че от билд 1511 на Windows 10 и по-късни версии, вече няма да има възможност отдалечено да се спира Windows Store през Group Policy.

Ако искате да използвате AppLocker или Group Policy, за да премахнете Windows Store с последна версия на Windows 10 Pro и по-ниска, това вече не може да бъде направено, защото функцията е спряна. Ако все пак искате да имате такава възможност, трябва да използвате Education или Enterprise верия.

С други думи, ако даден бизнес е решил да спести пари и е закупил Pro версията, в момента от Microsoft лекичко го побутват да си купи по-скъпа версия.

От Microsoft обясняват, че се стремят да подпомагат корпоративните си клиенти, като им дават възможност да са продуктивни на работа и в реалния живот, давайки им възможност да използват устройствата и приложенията нужни за тази цел. Windows 10 Enterprise е насочен специално към IT професионалистите, даващ възможно най-голям контрол.

С други думи – купете си нашия най-скъп продукт. Въпреки това има и друг начин, с хакване през Powershell, като се налага само да се изпълни командата:

Прочетете още:  От Adobe Creative Cloud изтече информация за 7.5 млн. потребители

Get-AppxPackage ​*windowsstore*​ | Remove-AppxPackage

По този начин Windows Store ще бъде премахнат изцяло, без да има нужда да се закупува по-скъп лиценз от Microsoft. Remove-AppxPackage работи и за други вградени приложения, без Edge.

0/5 (0 Reviews)