Mozilla създава нов проект с отворен код за разпознаване на глас

0
63
Mozilla създава нов проект с отворен код за разпознаване на глас


От Mozilla анонсираха нов проект за разпознаване на глас. Проектът е с отворен код и се казва Common Voice.

През изминалите няколко години гласовото разпознаване стана важна част от търсенето в мрежата, като от Google съобщават, че за миналата година около 20% от търсенията, осъществени през мобилен телефон, са били осъществени именно чрез гласови команди.

Гласовото разпознаване се използва и от дигиталните асистенти като Siri, Cortana, Google Assistant, Alexa и пр.

Тези асистенти обаче са със затворен код и като оставим настрана Mycroft, който все още е в разработка, но въпреки това е наличен за потребителите на Plasma 5, създателите на интернет браузъра Firefox от Mozilla са решили да създадат проект с отворен код за разпознаване на глас [url=https://voice.mozilla.org/“ rel=“nofollow]Common Voice[/url].

Компании като Google обучават своите системи за гласово разпознаване и други системи с изкуствен интелект, използвайки данните на потребителите. За да могат да убедят потребителите да си ги предоставят, компаниите предлагат безплатни услуги.

В същото време от Mozilla са решили да действат по друг начин и молят доброволците да помогнат при обучаването на Common Voice.

Помощта се състои в това потребителите да изгубят съвсем малко време, което да прекарат в потвърждаване на изречения диктувани от други хора, а също така и да дадат изречения, които са изговорени от тях.

Mozilla планират да пуснат базата с данни по-късно тази година, след като се съберат общо 10 000 часа аудио, които са потвърдени от потребителите.

Повече подробности относно Common Voice можете да намерите тук.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  10th Gen Intel Core i7 мобилен процесор бие AMD Ryzen 9 3900X за десктоп