Нова атака Thermanator разчита паролите ви

0
50
Нова атака Thermanator разчита паролите ви

Много хора са гледали как в различни филми с помощта на термокамера се разгадават пароли, които са били нанесени наскоро по клавиатурата на различни устройства и докато това беше приемано за фантастика, то подобно разгадаване вече е напълно възможно.

Учените от University of California (UCI) разкриват, че 30 секунди след като е въведена паролата е възможно нейното разкриване като ще си проличи и кой е първият натиснат клавиш. Според изнесената информация, публикувана под формата на PDF файл, учените са разположили термална FLIR камера на разстояние от 63.5 сантиметра от различни стандартни компютърни клавиатури на HP, Dell, Logitech, AZiO Prism и KB507.

Изследването показва, че разкриването на паролите става най-добре при хора, които не пишат бързо. При тях паролите биват извличани най-лесно, защото има най-голям интервал между натисканията на клавишите и по този начин термичната следа е много по-различима и може да се изчисли нейното времетраене, за да се проследи последователността на натискане.

Нова атака Thermanator разчита паролите ви 3
Парола „iloveyou“ написана от човек, който пише бавно.

Колкото по-бързо пише човек, толкова по-трудно е да се проследи топлинната следа и да се установи последователността на натисканията на клавишите. Освен това от бързо пишещите потребители има такива, които не гледат в клавиатурата, а я усещат с пръстите си и винаги имат контакт с клавишите, което допълнително затруднява разчитането и дори го прави невъзможно.

Термалните камери се развиват постоянно и за в бъдеще разчитането на пароли ще става все по-лесно и все по-точно. В момента FLIR камерите струват от $400 до $100 000, като по-малките модели могат дори да бъдат закачани към Android устройства като смартфони например.

Прочетете още:  Излезе Mesa 17.2.2
0/5 (0 Reviews)