Нови батерии за смартфоните ще ги предпазват от експлозия

0
32
Нови батерии за смартфоните ще ги предпазват от експлозия

Всеки си спомня постоянните проблеми с експлодиращи батерии, които почти ежедневно ни напомнят колко опасни могат да бъдат устройствата, които ги използват, да не споменаваме и сагата с батериите на Samsung при техния печално известен модел Note 7. Последният такъв случай беше с батерия за iPad, която евакуира цял офис на Apple в Амстердам.

Сега група учени от Oak Ridge National Laboratory са се заели със задачата да създадат батерия, която ще се втърдява при удар, което ще пречи да бъде наранена и поради тази причина да експлодира. В днешните литиево-йонни батерии има два електрода, които са разделени от тънък гъвкав слой, които са потопени в течен електролит. Ако този слой бъде нарушен обаче, например при удар, двата електрода могат да се допрат, което е много вероятно да доведе до експлозия на батерията, причинена от късото съединение.

Учените обаче са решили да използват друг подход. В новите батерии те отново ще използват течен електролит, но с малката разлика, че този електролит ще се втърдява при удар и по този начин ще предпазва тънката обвивка на електродите, респективно няма да позволява и тяхното окъсяване. Към тънката обвивка, която предпазва електродите, са добавени и идеални сфери, създадени от кварцов пясък.

Нови батерии за смартфоните ще ги предпазват от експлозия 3
Кварцът, който виждате в синия съд, е добавен към пластичната обвивка, която разделя електродите на батерията.

Шефът на проекта Gabriel Vieth обяснява, че този метод може да бъде използван при всякакъв вид техника и за в бъдеще може да се разшири в сфери като автомобилостроенето и дроновете. Новата технология не оскъпява батериите по никакъв начин, защото кварцът е евтин, а освен това и не променя производствения процес.

Прочетете още:  Майкрософт затваря MSDN и TechNet. Замества ги с Microsoft Q&A

Учените виждат и друго приложение на новите батерии – те искат да създадат по-големи версии, които да се използват за военни цели, където на войниците им се налага да носят големи батерии и защити за тях. Новата концепция е безопасната батерия да бъде използвана като щит, което ще намали военното оборудване за един човек с близо 10 килограма.

5/5 (1 Review)