OnePlus бяха хванати, че шпионират потребителите си

0
34

Последните новини около OnePlus показват злоупотреба с доверието на потребителите. Разработчик е хванал устройството си, че го шпионира и изпраща лична информация, без неговото знание.

Разработчикът от Великобритания Chris Moore случайно е открил заявки и трафик към непознат за него домейн, open.oneplus.net. След като е видял това, той е решил да изследва проблема по-щателно.

Moore е открил, че данните, които се събират са неговите IMEI, MAC адрес, сериен номер на устройството, телефонен номер, безжичен ESSID, IMSI префикс, данни за това какви приложения се използват в момента и кои не и пр. Данните биват предавани към Amazon AWS с Apache Hadoop.

В своя защита от OnePlus казват, че тези данни биват изпращани чрез криптирана връзка и информацията се използва, за да могат да подобрят своя софтуер, както и да подобрят поддръжката след продажба.

Събирането на тези данни може да бъде спряно като отидете на Settings->Advanced->Join user experience program, но не трябва да се забравя фактът, че събирането на информацията се извършва без знанието и разрешението на потребителя.

Jakub Czekański публикува пост в Twitter, в който обяснява как тази функция може да бъде напълно спряна чрез adb.

За целта телефонът трябва да се пусне в debugging режим чрез USB и да се използва adb.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Devilution се опитва да възроди играта Diablo