Осъдиха Apple и Samsung за това, че умишлено бавят смартфоните си

0
152
Осъдиха Apple и Samsung за това

Италианските власти съдят Apple и Samsung за това, че последните актуализации водят до различни проблеми и забяване на устройствата им, принуждавайки потребителите по този начин да закупят нови продукти. Специалната комисия излезе със становище, в което се заявява, че и двете компании са нарушили Закона за потребителите и в резултата на това ще бъдат глобени.

Завеждането на съдебен иск срещу Apple и Samsung е в резултат на действия по разследване, започнали през януари тази година, които целяха доказването на умишлено забавяне на смартфоните на двете компании, с цел да накарат потребителите да закупят нови устройства, считайки, че старите вече са твърде бавни.

Samsung са глобени с €5 000 000 за това, че са спуснали ъпдейта Marshmallow 6.0.1 за Note 4, въпреки че той е бил разработен за Galaxy Note 7. Новата актуализация изисква твърде много ресурси от по-старите устройства, което води до неправилна работа в редица случаи, а също така и понижено бързодействие.

По този начин някои потребители са били принудени да заплатят високи суми за ремонти, които не са били покрити от гаранцията, защото спускането на актуализацията се е случила след изтичането на гаранционния срок на техните Note 4.

От Samsung изказват своето разочарование от решението на комисията и заявяват, че ще обжалват решението.

В същото време от Apple също са глобени с €5 000 000 за това, че са спуснали iOS 10 за iPhone 6, въпреки че той е бил разработен за iPhone 7, което отново е довело до сериозни забавяния при потребителите с по-старите устройства.

Новата версия на iOS изисква и повече енергия и собствениците на iPhone 6, които са и с по-слаби батерии, са изпитвали непрекъснати неочаквани загасяния на смартфоните си. От Apple изкарват поправка за този проблем, но умишлено не уведомяват потребителите, че тя ще доведе до забавяне на процесора на устройствата.

Прочетете още:  При Firefox v67 се очаква блокиране на скриптове за криптоминьори

Apple получават и втора глоба от €5 000 000 за липсата на каквато и да било информация относно капацитета на батериите, техния живот, а също така и поради липсата на инструкции за тяхната поддръжка и замяна. За разлика от Samsung компанията от Купертино запазва пълно мълчание и отказва са коментира глобите и решението на италианските власти.

0/5 (0 Reviews)