Още горещи новини около Linux телефона Librem 5

0
41
Още горещи новини около Linux телефона Librem 5

Малко след като обявиха забавяне от първоначално обявената дата за излизане на Librem 5, от Purism публикуваха и новини относно прогреса на супер сигурния Linux смартфон, който се грижи за вашата поверителност.

Завеждащият отдела по документацията Heather Ellsworth споделя различни аспекти от работата по проекта, от които се вижда, че работата продължава с пълна пара, за да бъдат изпълнени всички поставени задачи. Акцентира се и върху участието на някои членове от екипа на Purism в конференцията Akademy 2018, където са проведени интересни дискусии с разработчиците на KDE.

Ellsworth съобщава още, че участници от екипа ще имат собствен павилион на Capitole du Libre, други ще присъстват на FrOSCon, а също така не трябва да пропускате и събитието, на което изпълнителният директор на Purism ще презентира AllThingsOpen.

Що се отнася до смартфона Librem 5, споделената информация е повече от интересна. Продължава работата по поддръжката за разговорите и SMS съобщенията, където имаше известни проблеми, налични са различни поправки за Phosh Wayland шела, който е собствена разработка на Purism, вече се използва логин шел при преминаване към gnome-session, което осигурява това XDG_* да е настроен коректно, което от своя страна прави така, че Flatpak пакетите се разпознават от Phosh Wayland шела.

Менютата вече се изобразяват коректно на дисплеи с нестандартна, определена от потребителя резолюция, което в резултат от поправка при размера на изчисленията. Продължава работата по образите на операционната система Plasma Mobile Librem 5 и те стават все по-достъпни за потребителите, които са си купили developer board, където ще могат да ги изпробват. Последните образи можете да намерите тук.

Прочетете още:  GNOME Disks ще получи възможност за оразмеряване и поправка на дялове

Налични са множество и най-различни подобрения при GTK+ 4 и libhandy библиотеката на Librem 5, които съставляват потребителския интерфейс. Върви усилена работа по адаптирането на Linux Kernel 4.18 и получаването на поддръжка за developer комплекта, който множество участници в Kickstarter проекта си закупиха. От екипа са успели да добавят драйвър USB 2.0, а също така и драйвър за зарядното на батерията и се надяват скоро да е достъпен за всички.

Допълнително се извършва още работа по добавянето на поддръжкка за Wayland виртуална клавиатура, налични са поправки за WLROOTS Wayland библиотеката, които поправят сривания при различни ситуации, принципно вълнуващи новини са и че файловете за изработването на основната платка са готови и са изпратени за изработване на първите пропотипи, така че скоро се очаква да видим и първите мостри на телефона, който е резултат от толкова усилен труд.

С пълните детайли относно новостите около Linux смартфона Librem 5 можете да се запознаете от официалния блог.

5/5 (1 Review)