Още пресни новини около Linux Mint 19. Вероятно излиза през юни

0
46
Появиха се образите на Linux Mint 19 beta. Линкове за сваляне

Екипът на Linux Mint публикува последните новости около следващото издание на тази Linux дистрибуция. Те съобщават, че освен няколкото проблема, които са останали да бъдат поправени, засега всичко изглежда много добре. В момента усилено се работи по имплементирането на HiDPI подобренията и GTK 3.22 поддръжката. Специалистите подобряват иконите, подобряват поддръжката за символните икони и вариантите за тъмната тема. В новото издание темата Mint-Y ще се предлага по подразбиране и затова се търсят варианти тя да се предлага в повече цветови вариации.

Голяма част от усилията са фокусирани и върху адаптирането Linux Mint 19 на пакетната база на Debian Stretch и Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver и намаляването на различитя между тях и LMDE и Mint. Правят се различни поправки, преглежда се новият софтуер и основната пакетна база. Намалява се и общият брой на пакетите.

Сред големите успехи се отбелязва и завършването на графичната среда Cinnamon 3.8, чието излизане беше леко забавено поради проблем в компилирането на разширението libnemoextension, което се използва при xreader и някои от разширенията на файловия мениджър nemo. Добавят се нови инструменти при Mint tools, Update Manager, Software Manager и Welcome Screen.

Въпросът, който най-често си задават феновете на Linux Mint е кога ще излезе версия 19. На този въпрос разработчиците все още не могат да отговорят категорично, но внасят известна доза яснота по темата. Редът на издаване ще бъде Cinnamon 3.8, Linux Mint 19 и след това LMDE 3. Linux Mint 19.x изданията (19, 19.1, 19.2, 19.3) ще са налични в три варианта – Cinnamon, MATE, Xfce, с архитектура x86 и x64. Вариантът с KDE отпада, което беше известно отдавна. В същото време LMDE 3 ще се предлага само в един вариант (Cinnamon), отново x86 и x64.

Прочетете още:  Нов бъг в Windows 10 April 2018 Update премахва цветовете, но всъщност се харесва на потребителите

Предвид факта, че Linux Mint е дистрибуция, която е базирана на Ubuntu, разработчиците съобщават, че функцията ubuntu-report, която събира различнни потребителски данни, нужни за подобряване на операционната система, тук няма да присъства. Също така при Ubuntu 18.04 е премахнато криптирането на домашната папка, но това може да не се случи и и при Linux Mint. В момента от екипа обсъждат дали функцията да остане или не. Инсталаторът на LMDE 3 със сигурност няма да има поддръжка за криптиране на домашната папка.

Знаейки реда на излизане и информацията, че Cinnamon 3.8 излиза най-вероятно следващата седмица, то излизането на финалното издание на Linux Mint 19 няма да е много далеч след това. От екипа планират Xfce изданието да излезе заедно с Cinnamon и MATE. Ако всичко мине по план, бета версиите на трите издания на Linux Mint 19 ще излязат през май, а финалното издание ще се появи от две до три седмици след това, най-вероятно през юни.

Повече информация можете да получите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)