Откриха две нови Side-Channel уязвимости при Intel процесорите – JCC и ZombieLoad

0
31

Откриха две нови Side-Channel уязвимости при Intel процесорите, които отново ще доведат до спад в производителността при закърпването им.

От Intel обявиха официално Jump Conditional Code (JCC) проблем при архитектурата на техните процесори Skylake и техните производни до Cascadelake. За съжаление отново при софтуерното закърпване на проблема ще се стигне дотам, че ще има удар върху производителността.

От Intel работят по отстраняването на JCC и ще публикуват toolchain актуализации (MCP), при които ще се стремят да постигнат възможно най-малък удар върху производителността. Уязвимостта е описана като дупка в сигурността и една от тези, които предизвикват „непредсказуемо поведение“.

Проблемът се състои в така наречените „jump“ инструкции при Skylake и Cascadelake процесорите. Кръпката ще попречи на jump инструкциите да бъдат кеширани в Decoded ICache, когато преминават 32-битовата граница или когато свършват на тази граница.

Jump Conditional Code (JCC)В резултат на това ще има повече липсващи части от Decoded ICache, обръщайки се към decode pipeline кеша, което според Intel води до забавяне на работата с 0~4%, но при някои случаи и с повече. Ice Lake и бъдещите процесори не са засегнати от JCC.

В допълнение на JCC специалисти по сигурността от Cyberus Technology откриха и друга нова ZombieLoad уязвимост при Intel процесорите, която отново засяга архитектурите от Skylake до Cascade Lake (CVE-2019-11135). Новият вариант на уязвимостта е наречена „TSX Asynchronous Abort“ или TAA.

TAA може да позволи повишаване на права, изтичане на данни между отделните процеси и експлоатиране на Hyper Threading. При изключен Hyper Threading все още може да изтичат данни от защитените домейни.

Към момента кръпките на инженерите от Intel не поправят новата уязвимост и Cascade Lake процесорите остават уязвими. Специалистите от Cyberus съветват да използвате приложения само от доверени източници и да разделяте тези приложения, на които не вярвате, използвайки ги на отделна машина.

Прочетете още:  В GNOME 3.32 премахват менютата на приложенията
5/5 (1 Review)
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments