Отвореният код е важен за 99% от бизнеса

0
912
Отвореният код е важен за 99% от бизнеса

Последно проучване, инициирано от Red Hat показва, че софтуерът с отворен код става изключително важна и неизменна част за бизнеса и се превръща в основен модел на действие, който бива следван от компаниите. Дори големи компании като Google и Майкрософт признават силата и ползата на отворения код и започват да го използват във все по-големи мащаби.

Отворениядт код замества прогресивно софтуера със затворен код и той вече се използва буквално навсякъде – облачни инфраструктири и изчисления, роботика, космически науки, изкуствен интелект, сървъри, суперкомпютри, телекомуникации, мрежи, анализи, сторидж и къде ли още не.

Тази тенденция не е от днес или от вчера и се наблюдава през последните години, но дали става въпрос само за големите компании или се отнася за целия бизнес? Именно това цели да открие изследването, което инициираха от Linux гиганта Red Hat сред 950 IT компании из целия свят и то отговаря на много важни въпроси. Важна част от проучването е фактът, че от участващите в анкетата се е изисквало да са запознати с Linux и отворения код.

От Red Hat са установили, че всъщност само 1% от запитаните компании отказват да приемат важността на отворения код:

Отвореният код е важен за 99% от бизнеса 3

Комбинираният отговор на всички запитани дава 99% одобрение за отворения код като 69% от тях са изразили мнение, че той е „много“ важен или „екстремно“ важен. Когато респондентите са били запитани за преимуществата на отворения код, водещите фактори са сигурност и иновативност. Като други преимущества се посочват високото качество на софтуера, ниски разходи и възможността за промяна и персонализиране на софтуера според нуждите.

Прочетете още:  Файловата система Btrfs получава подобрения и поправки при Linux ядрото 4.12

Данните показват и още вълнуващи факти – въпреки високия си процент на използване отвореният код ще продължи да набира скорост. Около 59% от запитаните компании са обявили, че очакват в следващите 12 месеца да увеличат използването на отворен код. След като бизнесът е видял ползите от използването на софтуер с отворен код, изнесените данни за увеличаване на използването му имат своя смисъл и логика и ще доведат до по-висока ефективност и по-високи резултати.

Цялото изследване можете да разгледате тук.

0/5 (0 Reviews)