Разследват Google за злоупотреба с монопол в Обединеното кралство

0
30
Разследват Google за злоупотреба с монопол в Обединеното кралство


Потребителите на Windows Phone се оплакват от години, че Google злоупотребява с монополното си положение и изглежда, че сега оплакванията им най-сетне са чути.

Разбра се, че Великобритания, в лицето на Competition and Markets Authority (CMA), обмислят да проведат разследване срещу Google и техните действия на пазара за мобилни телефони, възползвайки се от монополното си положение, като се вярва, че Windows Phone е една от жертвите.

Все още няма официално заявление, но от [url=http://www.winbeta.org/news/uks-competi … ows-phones“ target=“_blank“ rel=“nofollow]WinBeta[/url] отбелязват, че Google вече са информирани от CMA, че срещу тях започва разледване за злоупотреба с монополно положение и да се установи дали софтуерният гигант има нарушения в тази посока или не.

Ако питаме потребителите на Windows Phone обаче, няма нужда от никакво разследване, защото всички знаят, че Google не е привърженик на Windows и с отношението си и действията си към тази платформа често нарушава правилата на честната конкуренция, възползвайки се от водещата си позиция на пазара.

Google се възползва от господстващото си положение като не пуска никакви приложения от Android за Windows Phone. Има само едно с името Search, което просто позволява търсене в Мрежата и поради тази причина никой не го използва, защото е ненужно.

Многократно през годините потребителите на Windows Phone са призовавали компанията да пусне приложения като Google Plus, Gmail и Maps, но без резултат. Сега и с манията около PokemonGo Windows Phone потребителите отново поискаха приложението, което е базирано на Google Maps API, да бъде достъпно и за нях, но такова няма нито за Windows Phone или Windows 10 Mobile.

Прочетете още:  Linux получава поддръжка за Privacy Screens

Като не пуска своите продукти за мобилната платформа на Microsoft, от Google пряко удрят представянето ѝ на пазара, но това е само една част от действията, срещу които има недоволство.

Съвсем наскоро потребителите на Windows Phone за известен период не можеха да достъпват своите пощи в Gmail, като от Google отговориха, че това е станало случайно и проблемът беше отстранен няколко дни по-късно.

Друго оплакване е, че за потребителите на Windows 10 и браузъра Edge се предоставя WAP версията на Google News, а не модерната версия на новините.

Изглежда, че от Competition and Markets Authority имат доста работа и трябва да разследват множество случаи и сигнали, за да преценят дали от Google злоупотребяват с монополното си положение.

0/5 (0 Reviews)