САЩ вземат страната на Майкрософт срещу Русия

0
29
САЩ вземат страната на Майкрософт срещу Русия


Миналата седмица Русия блокира достъпа до LinkedIn поради законови несъответствия със законодателството на страната. Сега американското правителство взема страната на Майкрософт.

Докато от Майкрософт се опитват да поправят несъответствията с Русия на новозакупената от тях платформа, американското правителство взе тяхната страна и ги подкрепи.

Говорителят на посолството на САЩ в Москва Мария Олсон обяви публично своите опасения, че блокирането на достъпа до LinkedIn в Русия е опасен прецедент, който може да доведе и до други подобни забрани за в бъдеще. Това може да навреди на местните потребители и на конкуренцията, казва тя, цитирана от [url=http://www.reuters.com/article/us-russi … SKBN13D0ST“ target=“_blank“ rel=“nofollow]Reuters[/url].

„Съединените американски щати са дълбоко разтревожени от решението на Русия да блокира достъпа до LinkedIn. Подобно решение е първото по рода си и е прецедент, който може да бъде използван за в бъдеще като оправдание за затваряне на всеки един уеб сайт, който съдържа данни на руски потребители.“

Русия заявява, че забраната може да бъде отменена само при положение че услугата LinkedIn направи така, че да отговаря на местните законови регулации, а сървърите, на които се съхраняват потребителските данни на потребителите от Русия, да бъдат преместени в границите на държавата.

Руският инистър на министерството на Комуникациите и масмедиите Николай Никифоров заявява в свое изказване, че съдът е този, който е разпоредил такива действия, а не държавата Русия.

„Надяваме се на конструктивен диалог, с който този проблем да бъде разрешен. Всички чужди компании трябва да действат съобразно законите на Русия и има много такива, които нямат никакви проблеми с властите“, казва Никифоров.

Прочетете още:  Google бяха глобени с €1.5 млрд. от ЕК заради нелоялни действия на пазара с реклами

От LinkedIn заявяват твърдите си намерения да приведат всичките си услуги в съответствие със законите в Русия, както и че искат да се срещнат с представители на властите, за да обсъдят проблема. От LinkedIn дори бяха съобщили за подобна среща, която беше насрочена за 11-ти ноември, но тя не се състоя поради неизвестни обстоятелства.

LinkedIn имат около 6 милиона потребители в Русия, която към момента нямат достъп до услугата, а биват посрещани от съобщението „Достъпът до този ресурс е забранен“.

0/5 (0 Reviews)