Сериозната Wi-Fi уязвимост е запушена при Linux и Windows

0
45

Сериозната Wi-Fi уязвимост е запушена при Linux и Windows, от Apple и Google още работят по въпроса.

Както ви съобщихме вчера, сериозна WPA2 уязвимост, известна като KRACK, беше обявена в публичното пространство, която притесни голям брой потребители, използващи Wi-Fi.

KRACK уязвимостта засяга широк набор от устройства с Windows, Linux, Android, Apple и пр. Добрите новини обаче този път не закъсняха и стана известно, че вече съществуват кръпки за потребителите на Windows и Linux.

Въпреки че уязвимостта беше обявена публично едва вчера, за не я се е знаело седмици преди това. Очевидно отговорните за подобни проблеми лица са били информирани много преди публичното обявяване, защото първи кръпка още през юли месец са издали от OpenBSD.

Кръпка за Linux също вече е достъпна. За дистрибуцията Debian тя е публикувана вчера. От вчера са и кръпките за потребителите на Ubuntu версия 14.04 и по-нови, както и за потребителите на Gentoo и Arch Linux.

От Майкрософт съобщават, че кръпката е публикувана като част от октомврийския Patch Tuesday, за всички засегнати версии на Windows.

Що се отнася до Android, където се очаква броят на засегнатите да е най-голям, от Google съобщават, че се очаква да издадат кръпка до няколко седмици.

Според CNET, Belkin, собственикът на рутерите Linksys и Wemo, знае за уязвимостта и скоро ще публикува актуализирана информация на страницата си.

От Netgear също знаят за Krack проблема. Те са публикували на тяхната страница списък със засегнатите устройства, както и инструкции за обновяването на фърмуера.

От Intel също знаят за проблема и вчера също са изкарали ъпдейт за засегнатите техни чипове.

Прочетете още:  Linux дистрибуцията Fedora 28 излиза на време на първи май

От Apple все още тестват бета версиите на кръпките за уязвимостта при macOS, iOS, watchOS и tvOS, като се очаква скоро да бъдат пуснати към потребителите.

Организацията WiFi Alliance, която е отговорна за сертифицирането на WiFi устройствата, е публикувала инструмент, който открива дали устройството ви е уязвимо към KRACK атаката, съобщават от ZDNet.

Вече стана ясно, че не само рутерите са податливи към KRACK уязвимостта. Освен компютрите, рутерите и телефоните, за да бъдете тотално защитени, ще трябва да обновите фърмуера на всяко едно Wi-Fi устройство във вашия дом като принтери, умни хладилници, печки, перални и пр.

0/5 (0 Reviews)