Смяната на Linux с Windows в Мюнхен е политическо решение

0
895
Мюнхен вече работи по преминаването към продукти на Майкрософт

Това мнение изрази IT шеф от Мюнхен и потвърждава, че Linux работи прекрасно, а всички оплаквания и проблеми са били разрешени.

Наскоро партиите в Мюнхен Християнсоциален съюз (CSU) и Социални демократи (SPD) в Мюнхен направиха предложение за миграция от Linux към Windows, което беше окачествено като голяма крачка назад.

За съжаление по-късно предложението беше прието и по този начин постави първия етап към премахването на успешния Linux проект, който спести милиони евро само за три години.

Планът е миграцията към Windows да бъде извършена до 2020-та година, което според някои прогнози може да надхвърли 90 милиона евро като разходи, като в това число не са включени разходите по подмяната на хардуера и лицензионните споразумения.

Главните причини според новия кмет и новата управа на Мюнхен са проблеми със съвместимостта и поради тази причина дори възложиха на партньора на Майкрософт Accenture да изготви доклад, който обаче, въпреки тесните връзки на Accenture с Майкрософт, и очевидните задни намерения, които прозират зад наемането им, се различаваше доста от очакванията.

Самите Accenture, които отново подчертаваме дебело, са партньор на Майкрософт, изнесоха данни, че всъщност препоръчват оставането на Linux и използването на LibreOffice, а така наречените проблеми не са много повече от тези, които служителите изпитват с Windows и Microsoft Office.

Въпреки всичко техният доклад не беше взет предвид и миграцията все пак ще се извърши, което повдига въпроса защо въобще са били наети, след като мнението им не се отчита.

Въпреки доклада на Accenture и въпреки изнесените факти, от управата на Мюнхен продължават да твърдят, че миграцията трябва да бъде извършена, като това ще доведе до понижаване на разходите и ще разреши проблеми, свързани със съвместимостта.

Karl-Heinz Schneider, IT шеф на IT@M, които са доставчик на услуги за администрацията в Мюнхен обаче казва, че няма никакви технически проблеми и миграцията към Windows е чисто и просто политическо решение.

Прочетете още:  Разработчици успяха да инсталират Android на iPhone 7

В свое интервю той подчертава, че както Linux, така и LibreOffice работят чудесно на системите в Мюнхен и няма никакви непреодолими причини, които да налагат преминаване към Windows.

Schneider обяснява, че всичките проблеми, които са били съобщени от потребителите в миналото са били разрешени, а за тези служители, при които се налага достъп до Microsoft Office, са създадени виртуализирани решения, което е осигурявало възможността за работата по конкретни документи.

Интересното тук е, че Schneider твърди, че всички съобщени от управата на Мюнхен проблеми нямат нищо общо с Linux. Тези проблеми са били причинени от неквалифициран персонал, който е вземал неправилни и лоши решения.

IT специалистът е учуден как може подобно решение да се взема на основата на емоционални и политически решения и да се неглижират фактите по подобенначин. Общественото мнение се манипулира много лесно от коментари, които критикуват представянето на Linux, без да се основават на конкретни факти, заключва той.

Ние бихме добавили, че освен политически, този въпрос има и отявлен икономически привкус. Въпреки изнесените факти и липсата на каквито и да било проблеми, интересите на Майкрософт в града биват защитавани от кмета на Мюнхен и неговите приближени.

За съжаление тази борба е с предизвестен край. Тя отново ще бъде спечелена по нечестен начин от монопола, но едва ли някой ще се впечатли особено от този факт.Това е нещо, което всеки ден наблюдаваме в нашата страна – държавата обслужва интересите на конкретна корпорация, което ние дълбоко считаме за погрешно и неправилно.

Лошото е, че това се случва в една държава като Германия и не бихме искали и да си помислим как тези неща се случват и се решават в България, въпреки приетия миналата година закон за използването на софтуер с отворен код.

0/5 (0 Reviews)