Tim Berners-Lee стартира проект за "нов интернет"

0
43
Tim Berners-Lee стартира проект за "нов интернет"

Изморен от постоянните пробиви в сигурността и изтичане на данни, създателят на днешния интернет Tim Berners-Lee е решил да създаде и стартира проект с отворен код, който ще даде на потребителите „нов интернет“.

Berners-Lee работи по идеята с учените от MiT, а идеята е новият интернет да бъде децентрализиран и далеч от властта на големи компании като Google, Facebook, Amazon и пр. Проектът се казва Solid и предлага на потребителите инструменти, с които могат да бъдат създавани социални приложения, които спазват активните W3C стандарти. Това ще дава пълен контрол на потребителя върху данните и информацията.

Със Solid всеки ще може да си създаде персонален онлайн клъстер за данни, който може да бъде хостнат навсякъде. Когато дадено приложение изиска персонални данни, Solid ще удостовери искането и ще даде достъп до конкретния клъстер. Според Tim Solid ще възстанови баланса в Мрежата, давайки на всеки един от нас тотален контрол върху данните по един революционен начин, независимо дали информацията е лична или не.

За да стане Solid реалност, Tim Berners-Lee е обединил усилия и с новия стартъп проект Inrupt на John Bruce, който притежава нужните умения и ресурс за начинанието. До няколко седмици разработчиците ще могат да създават нови децентрализирани приложения с помощта на Inrupt.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излезе Mesa 19.0 RC7 с различни поправки
Абониране
Извести ме за
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments