Учени от MIT работят по безжична Wi-Fi технология, която е три пъти по-бърза от досегашната (видео)

0
32
Учени от MIT работят по безжична Wi-Fi технология


Екип от разработчици от MIT Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL), работят върху нова технология при безжичните мрежи, която ще е три пъти по-бърза и решава ключов проблем.

Технологията MegaMIMO удвоява двойно обхвата, спрямо досега и увеличава скоростта тройно.

Стандартът MegaMIMO 2.0 (MIMO – Multiple-Input and Multiple-Output) решава най-големия проблем при досегашната безжична Wi-Fi технология, а именно пренасищането и застъпването на честотните канали, проблеми, които подробно обяснихме в този материал, наричащи се интерференция.

Когато един W-Fi рутер или Wi-Fi точка излъчват на една честота и наблизо има устройство, което оперира в същата честота, се получава интерференция на сигнала, която води до загуба на пакети, в резултат на което качеството и скоростта на връзката спадат и при двете страни.

MegaMIMO решава този проблем, получавайки вдъхновение от технология при смартфоните. Модерните телефони използват MIMO система, с по няколко излъчвателия и приемателя, като по този начин те изпращат данни към различни точки или да възстановят радиосигнали, които първо са се отразили в някаква повърхност.

Същия принцип използва и новата технология MegaMIMO, но в много по-голям мащаб. Разработчиците са създали алгоритми, които координират работата на трансмитерите на Wi-Fi точките, като им позволява да излъчват в същия честотен диапазон, но към различни източници, също като телефоните. При това не само, че антените могат да работят с няколко източника, но и няколко Wi-Fi точки могат да работят на една и съща честота, без да си пречат.

Тази технология е очевидно много необходима в днешно време, когато честотният диапазон е пренаситен. Премахването на проблем като интерференцията ще е от голяма полза за всички потребители, като те ще получат по-високи скорости и ще могат да използват пълните възможности на устройствата си.

Прочетете още:  Трябваше ли Ubuntu да избере KDE вместо GNOME?

Според документацията на самите изследователи, MegaMIMO алгоритъмът може безпроблемно да се справи с различните състояния на честотния диапазон, както и да се съобразява с различни движещи се обекти, които се явяват в пространството между безжичния трансмитер и устройството на потребителя. Такива например биха могли да бъдат човешки тела или автомобили. Изследователите от MIT твърдят, че новата безжична Wi-Fi система може да се справи с дузина рутери по едно и също време. Вижте повече детайли във видеото:

0/5 (0 Reviews)