Във Fedora 28 се работи усилено по енергоспестяването

0
31

В GNU/Linux дистрибуцията Fedora 28 Workstation потребителите ще получат по-дълъг живот на батерията при лаптопите, след като усилено се правят стъпки в тази насока. Това, разбира се, ще се отрази и на десктоп компютрите под формата на по-ниско енергопотребление.

Hans de Goede от Red Hat е отговорен за начинанието и вече е внесъл първите промени за SATA link управлението на мощността при машините с Intel процесори Haswell и по-нови.

Усилията ще са насочени към включването на различни енергоспестяващи функции на хардуера, като плановете засега са по подразбиране да бъдат пуснати 3 важни функции:

– както споменахме по-горе, новите промени при SATA link управлението на мощността вече са факт и представляват копие на тези по подразбиране при Windows, а именно med_power_with_dipm. Тази промяна ще бъде по подразбиране при всички Intel чипсети и вече е внесена в Linux Kernel 4.15. Това ще спести около 1.0 – 1.5 вата при машина в idle режим.

– втората функция е включването на Intel HDA codec енергоспестяването с таймаут от 1 секунда по подразбиране. Тази промяна ще спестява 0.4 вата при машина в idle режим.

– третото усилие е насочено към включването на USB autosuspend функцията на USB bluetooth ресийвърите по подразбиране. При това положение, ако всички USB устройства в машината също са с включен USB auto-suspend, което обикновено е така, това ще спести още допълнителни 0.4 вата при машина в idle режим.

В зависимост от това как вървят нещата, Hans de Goede ще търси и други начини за още по-голямо удължаване на живота на батерията при Fedora 28 Workstation.

Прочетете още:  Пазарът на компютри отново бележи спад

Повече информация за начинанието можете да получите от този линк.

0/5 (0 Reviews)