Rad Hat работят по подобрена поддръжка за смяна на видео карти при Linux

0
46
Rad Hat RHEL


При лаптопите потребителите често имат нужда да превключват от дискретната видео карта към вградената и обратно.

Hans de Goede от Red Hat е натоварен със задачата да направи подобрения в тази насока при Linux и конкретно при лаптопите, които имат два графични чипа.

От години различни разработчици работят върху безпроблемното превключване между видео картите и опции като DRI PRIME, но към днешна дата тази функция е твърде назад от това, което се предлага при Windows или Mac OS X.

Hans de Goede трябва да подобри положението при Fedora 25, от което ще имат полза и други Linux дистрибуции. Той се надява да подобри тази лаптоп насочена функция, като се направи така, че GNOME да може да работи безпроблемно при превключване и да позволи по-добра поддръжка за превключване между видео картите, като се вземат предвид различните особености при лаптопите.

Преди това Hans de Goede е работел по подобрения при nouveau драйвъра отново при Red Hat. Днес той анонсира новия си проект в своя блог, а повече информация за новото му начинание може да бъде намерена тук.

Той обаче побърза да отбележи, че ако използвате nouveau и превключите на дискретната видео карта, това не означава непременно подобрение в производителността. В nouveau няма reclocking поддръжка по подразбиране (избиране на ниво на бързодействие) и представянето може дори да се влоши, сравнено с интелското видео.

В nouveau вече се появи експериментално опцията за reclocking, заедно с ядро 4.5.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Unity 8 ще бъде неизползваема при Ubuntu 20.04 LTS поне година