Властите приканват Майкрософт да спре с подслушването и спорните практики за инсталиране на Windows 10

0
49
Майкрософт казват


Electronic Frontier Foundation (EFF) призова Майкрософт да предлага на потребителите едно място, откъдето те да могат да настройват споделянето на лична информация и използването на операционната система, без да бъдат подслушвани, като имат право на избор.

Организацията публикува Windows 10, в повечето случаи без самите потребители да искат това.

От EFF са описали тези практики така – „спорни тактики, с които карат потребителите да свалят и инсталират софтуер, който не искат“.

Организацията споменава и кръпките, които от Майкрософт залагаха като мини в ъпдейтите и използваха тактики подобно на малуер, което според тях е понижило доверието в ъпдейтите като цяло и е довело дотам, че потребителите не знаят как да действат правилно, когато дойдат следващите ъпдейти, от страх да не инсталират нещо, което не искат. Действия, които са напълно недопустими за която и да било компания, още повече от такъв калибър като Майкрософт.

EFF обръща голямо внимание и на безогледното подслушване и събирането на данни, прикрито под безобидната дума телеметрия, за което от Майкрософт постоянно са под прицел от страна на различни организации и държави. EFF обръщат внимание и на безпочвеното твърдение на Майкрософт, че ако бизнесът изпраща по-малко данни, то за тях Windows Update ще бъде по-малко ефективен. От организацията подчертават, че това е абсолютно невярно и е измислица на Майкрософт, за да оправдае действията си. Те заявяват:

„Няма причина всеки един потребител да настрои най-ниско ниво за изпращане на данни. При това положение потребителите ще могат да се възползват по абсолютно същия начин от Windows Update, като машините им ще бъдат защитени по абсолютно същия начин срещу уязвимости, ако нивото на събиране и изпращане на данни е настроено на най-високо ниво, без да се налага да изпращат неща като какви приложения използват и дори IMEI на телефоните си…“

Прочетете още:  AMD издаде нови версии на драйвърите FirePro, Radeon Pro и AMDGPU-PRO

Electronic Frontier Foundation приканва Майкрософт да изчисти взаимоотношенията си със своите потребители:

„Компанията трябва да признае грешките си и да предложи истински и работещ инструмент, откъдето потребителите да могат да настройват телеметрията, за предпочитане е всичко това да става на едно място, в един обединен екран. Също така трябва да направят ярка разлика между ъпдейти по сигурността и ъпгрейдите на операционната система, като се опитат да зачитат предпочитанията на потребителите и техния избор.“

Ние сме сигурни, че от Майкрософт считат, че вече предлагат всичко това. Разбира се, това е демагогия и вечно се правят, че нещо не са разбрали, а всъщност наистина много добре разбират за какво иде реч.

Както се казва „пътят към Ада е постлан с добри намерения“. Много трябва да се внимава при подобни искания, защото например Facebook вече имат обединен екран с опции за поверителността, но всичко там е толкова двусмислено, неясно и мъгляво, че на потребителите така и не им става ясно как Зуки и компания правят пари от техните постове.

Почти сме сигурни, че от Майкрософт могат да сътворят един такъв шедьовър като Facebook, само и само да могат да продължат с подслушването и събирането на данни от своите потребители, като ги следят какво правят в интернет, какви сайтове посещават, колко време са прекарали в тях, какви приложения използват, събират имейлите им и паролите и дори контактите от телефонната книжка и SMS-ите.

0/5 (0 Reviews)