Гугъл спира Chrome Apps за Windows, Linux и Mac OS X

0
61
Гугъл спира Chrome Apps за Windows


От Гугъл обявиха плановете си да спрат Chrome Apps за Windows, Linux и Mac OS X в началото на 2018-та година.

Chrome apps са уеб приложения, които се стартират в интернет браузъра Google Chrome отделно от уеб страниците, в специални контейнери. Бяха въведени от Google през 2010-та година и имаха относителен успех.

Разработчиците могат да направят два типа приложения – хостнати и пакетирани. От Гугъл казват, че само 1% от всички Windows, Linux и Mac потребители използват пакетирани приложения. Това са приложенията, които имат отделен клиент и могат да бъдат стартирани през браузъра Chrome или Chrome App Launcher.

За хостнатите приложения от Гугъл казват, че повечето от тях си имат уеб версии, които могат да бъдат достъпени чрез URL или друг браузър и затова няма никакъв смисъл да се държи версия специална версия за Chrome.

Гугъл обясняват намерението си да спрат Chrome apps с това, че уеб базираните приложения са се развили много през годините и Интернет дава необходимите инструменти на разработчиците за създаване на уеб приложения, които предоставят същите възможности като Chrome apps.

По-късно през тази година новопубликуваните Chrome apps няма да бъдат налични за Windows, Linux и Mac OS X, но потребителите на Chrome OS ще могат да ги използват, както и да ги ъпдейтват.

През втората половина на 2017-та година потребителите няма да могат да достъпват Chrome apps през Chrome Web Store, ако използват Windows, Linux или Mac.

В началото на 2018-та година потребителите няма да могат да зареждат никакви версии на Chrome apps, освен ако не използват Chrome OS.

Прочетете още:  Майкрософт дава повече детайли относно събираната информация чрез телеметрията

Chrome apps все още имат важна роля при Chrome OS , която е базирана на браузъра Google Chrome и идва инсталирана на всички Chromebook устройства. От Гугъл съобщават, че Chrome apps ще продължат да работят на Chrome OS в близко бъдеще.

0/5 (0 Reviews)