Google Chrome ще предупреждава, когато гледате несигурно съдържание

0
48
Google Chrome


Google продължава битката с HTTP протокола, а предупрежденията, че той е несигурен ще се появяват в режим „Инкогнито“.

Опитите за обявяването на HTTP за несъстоятелен ще започне през октомври месец тази година, с излизането на версия Google Chrome 62.

Тогава браузърът ще започне да предупреждава своите потребители, че страниците, които предлагат само HTTP са несигурни. Това съобщение ще бъде провокирано от това дали въпросният сайт изисква да бъде въвеждана някаква важна потребителска информация като данни за плащания и пароли.

С излизането на версия 62 настъпва и още една промяна. В това издание всички HTTP страници ще бъдат маркирани като опасни в режим „Инкогнито“. Режимът „Инкогнито“ е специален режим на браузъра, в който не се записва история за това кои страници е посетил потребителят, както не се записват и неговите сваляния на файлове.

От Google очевидно смятат, че потребителите, които използват този режим са достатъчно наясно със сигурността си и подобна промяна е в тяхна помощ, за да са още по-уверени в нея.

Инициативата на Google срещу HTTP започна с излизането на Google Chrome версия 56, откогато браузърът предупреждава за страници, които не предлагат сигурния HTTPS протокол, а само HTTP.

Интернет гигантът отбелязва, че откакто са поели тази иницатива, отбелязват спад на трафика към подобни страници, които изискват въвеждането на данни и пароли, с цели 23% и са готови да продължат напред.

От Google също така смятат един ден да започнат да отбелязват всички HTTP страници като несигурни, независимо от това дали през тях се извършват плащания или са просто обикновени сайтове, не само в режим „Инкогнито“, а навсякъде.

Прочетете още:  Излезе X.Org Server 1.20 RC1
0/5 (0 Reviews)