Linux дистрибуциите са забранени при Windows 10 S

0
892
Windows 10 Cloud Restore


Windows 10 S е наскоро обявената от Майкрософт версия на Windows, която е насочена към сферата на образованието и е ограничена само до приложения в Windows Store, но очевидно не всички приложения са позволени.

В блог пост днес Rich Turne обяснява, че това, че едно приложение е налично в Windows Store, не означава автоматично, че то ще е позволено при Windows 10 S, което определено е нещо ново за нас и се различава от това, което беше обявено първоначално за това издание на Windows.

Обяснението за това е, че самият, факт, че приложението се намира в Windows Store, не гарантира факта, че то ще е сигурно според стандартите на Windows 10 S.

В резултат на това очевидно ще има приложения, които въпреки че са в Windows Store, няма да бъдат позволени за тази операционна система.

Съвсем наскоро от Майкрософт обявиха, че Linux Ubuntu вече е наличен в техния магазин, като дистрибуциите Fedora и openSUSE също се очаква да се появят там съвсем скоро.

В този случай обаче Linux дистрибуциите, които се предлагат или ще се предлагат в Windows Store, няма да са позволени за инсталиране при Windows 10 S.

Turner обяснява, че това не важи само за Linux, а за всякакви приложения, които включват команден ред, шелове и конзоли.

В Windows Store универсалните UWP приложения работят в изолирана sandbox среда и те се считат за безопасни, докато приложенията, които са портнати посредством проекта Centennial дават по-голям достъп до операционната система и затова се проверяват много щателно от Майкрософт, преди да бъдат допуснати в магазина.

Прочетете още:  Най-важното, което трябва да знаете за камерата на iPhone 11

От Майкрософт са забранили дори известни браузъри като Mozilla Firefox и Google Chrome, защото те нямат UWP еквиваленти и от компанията ги считат за опасни.

Linux дистрибуциите, които се предлагат в Windows Store са в трета категория приложения. Turner обяснява, че въпреки че те са предоставени от доверени партньори, веднъж инсталирани те имат достъп извън изолираната среда чрез своите инструменти и дават възможности на потребителите, каквито предоставят Cmd и PowerShell, а това не е желано при Windows 10 S от Майкрософт.

Казано накратко, това означава, че Linux дистрибуциите, които се предлагат в Windows Store, няма да бъдат допускани при Windows 10 S, защото не са UWP и предоставят големи възможности за всякакъв достъп със своя команден ред.

Разбира се, потребителите винаги могат да ъпгрейднат до Windows 10 Pro, където инсталирането на Linux е позволено, като могат да се възползват от безплатната оферта на Майкрософт, която е в сила от днес.

Най-добрият избор обаче си остава да инсталират Linux, вместо да го стартират в Windows среда, като така всякакви ограничения, които са им наложени от Майкрософт ще отпаднат.

0/5 (0 Reviews)