Майкрософт ще защитава Linux и отворения код. Присъединяват се към Open Invention Network

0
88
Майкрософт ще защитава Linux и отворения код. Присъединяват се към Open Invention Network

След дългогодишни битки и думи на омраза от страна на Майкрософт срещу компаниите, използваши отворен код, сега компанията от Редмънд се присъединява към Open Invention Network (OIN), за да „защитава Linux и отворения код„, както заявават самите те в официален анонс.

OIN е асоциация, към която са се присъединили хиляди големи компании, сред които са Google, IBM, Red Hat, NEC, Sony, SUSE, Toyota, Philips, Canonical, Ltd. и пр., като по този начин те получават безплатен достъп до патентите на Linux.

Решението на Майкрософт за присъединяване към асоциацията е в разрез с досегашната им политика, като до момента тяхното становище беше, че отвореният код пречи, заплашва техния бизнес и нарушава патентните им права. Сега от Майкрософт не само се присъединяват към OIN, но и включват свои над 60 000 патента.

Може би решението Майкрософт да се присъедини към Open Invention Network може да е изненадващо за някои. Не е тайна, че в миналото между Майкрософт и обществото на отворения код имаше различни търкания заради някои патенти.

За други, които са следили еволюцията на Майкрософт, се надяваме този ход да бъде разглеждан като единствената логична стъпка за компания, която се вслушва в своите клиенти и разработчици и е тясно ангажирана с Linux и други програми с отворен код„, казва Erich Andersen от Майкрософт.

Нещо повече, от Майкрософт заявават твърдо, че сега, след като са се присъеднили към OIN, те ще помогнат за защитата на Linux и на другите важни проекти с отворен код. В подкрепа на думите си компанията ще внесе над 60 000 свои патента, за да могат както Linux, така и технологиите с отворен код да се възползват от тях.

С участието си в OIN от Майкрософт открито признават голямото значение, което има отворения код за тяхното бъдещо развитие„, казва изпълнителният директор на Open Invention Network Keith Bergelt.

Повече информация можете да получите от официалния анонс на Майкрософт.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Излезе Mesa 17.3. RadeonSI, Nouveau и Intel i965 драйвърите са все по-близо до OpenGL 4.6