Google Chrome въвежда Back/Forward кеш за по-бързо зареждане на уеб страниците

0
51
Google Chrome

От Google съобщиха, че работят по нов вид кеш за техния интернет браузър Google Chrome, който ще спомогне за по-бързото зареждане на страниците при сърфиране. Забързването обаче ще важи само за страниците, които вече сте посетили в рамките на една и съща сесия, а връщането към тях ще отнема много по-малко време.

Новият кеш, чието име е backward/forward cache или накратко „bfcache„, ще спомогне при повторно посещаване на страница да не се свалят наново различните изображения, Java скриптове и CSS, в резултат на което потребителите ще усетят още по-бърза работа при отварянето на страниците.

Bfcache ще пази текущото състояние на вече посетените страници и това ще включва всичко като скрол позиция, изображения, скриптове и пр. По този начин се получава нещо като имидж на предишно посетени страници и при натискането на бутона „Назад“ Chrome ще ви върне точно в състоянието на страницата, в което сте я напуснали.

Трябва да се отбележи, че bfcache е различен от файловия кеш, който може да ускори зареждането на нови страници, при това в различни сесии. За сметка на това Bfcache ще пази само наскоро посетените страници, което според Google е 10% от страниците при десктоп и 19% при мобилните устройства.

От Google очакват новият bfcache да донесе подобрение и при живота на батериите при различните мобилни устройства. За сметка на това обаче използването на RAM памет вероятно ще се увеличи, което е проблем, който тормози потребителите на този браузър от години.

Концепцията за Back/Forward кеш не е нова и се използва отдавна при браузъри като Safari и Firefox с технологиите Page Cache и BFCache.

Прочетете още:  TeamViewer 13.0.9865 за Linux вече е тук. Добавени са файлов трансфер и чат

Повече за bfcache можете да научите от този блог пост.

0/5 (0 Reviews)