X.Org ще излиза на определена дата. Променят се числата на версиите

0
79
X.Org Server

Направено е предложение X.Org да излиза на определена дата и да бъде променен принципът за числата на версиите.

Разработчикът от Red Hat Адам Джаксън е провел разговори на XDC Montreal и всички са били съгласни с предложението му за конкретен срок на излизане на версиите на X.Org Server. Предвид факта, че няма ново издание от цели 17 месеца и то не поради липсата на промени, а на организация, подобен ход очевидно е повече от необходим.

Джаксън е на мнение, че издания трябва да има и те трябва да са на определена дата, през период от половин година. Това ще се случва благодарение на тяхната CI система, която ще проверява качеството на кода. Според него шестмесечният цикъл е добро решение, осигуряващо достатъчно време, като по този начин големите промени няма да изостават от основниите издания.

Принципът ще е същият и при стабилния клон, където ако има промени по този клон и ако например са минали две седмици от последното издание на този клон и изданието минава CI тестовете, системата автоматично ще пуска ново издание. Интересен момент тук е, че Джаксън иска да направи целия този процес автоматичен, като робот ще внася промените и ще прави изданията.

Друго важно предложение е промяната на числата на версиите на X.Org Server. Ще се заимства принципът от версиите при Mesa драйвърния пакет с отворен код, като за основа ще се взема текущата година. Идеята е само с един поглед да се разбира колко всъщност стара е версията на софтуера.

Схемата, която предлага Адам Джаксън е следната:

- xserver 1.20.5 → 1_20_05_000
- xserver 19.0.0 → 1_20_19_000
- xserver 19.0.1 → 1_20_19_001
- xserver 19.1.0 → 1_20_19_100
- xserver 20.0.0 → 1_20_20_000

Очакват се разговори по темата, излагане на мнения и ако всичко е наред, промените ще бъдат въведени. Повече подробности можете да научите от този мейл лист.

Прочетете още:  Windows 10 April 2018 Update създава проблеми и със SSD дискове на Toshiba
0/5 (0 Reviews)