Русия ще забранява смартфони, компютри и телевизори, които нямат руски софтуер

0
102
Русия ще забранява смартфони, компютри и телевизори, които нямат руски софтуер

Русия ще забранява смартфони, които нямат руски софтуер. За нарушителите ще има сериозна глоба.

Държавната дума, позната още като Долната камара на руския парламент, предложи нов закон, който няма да позволява продажбата на някои компютри, телевизори и смартфони, ако на тях не е предварително инсталиран руски софтуер.

Забраната няма да попречи за продажбата на устройства, които имат чужд софтуер, но те задължително ще трябва да имат инсталиран и руски софтуер. Според правителството това ще помогне за по-лесното използване на технологиите от гражданите на Русия.

Това означава, че някои устройства, списъкът на които все още не е оповестен, ще идват с предварително инсталиран руски софтуер. Ако това обстоятелство не бъде спазено, глобата, която ще бъде налагана ще е в размер на 200 000 рубли или около $3100.

Предварителното инсталиране на руски софтуер обаче предизвиква опасения у някои граждани, че руското правителство може да ги шпионира и да нарушава личната неприкосновенност на техните данни. Това също така може да доведе и до отлив на чужди компании от руския пазар.

Оттеглянето на чужди компании може да отвори сериозна дупка в предлагането на различни софтуерни продукти, от които имат нужда гражданите, но пък може да се окаже печелившо за руските софтуерни компании, които ще бъдат използвани за разработването на еквиваленти на тези приложения.

Предстоят обсъждания по новия закон и той може да претърпи различни промени. Предвидено е законът да влезе в сила през юли 2020-а година.

5/5 (2 Reviews)
Прочетете още:  Purism обявиха Linux смартфона Librem 5 USA