Този месец при GNOME са налични много поправки. Вижте какви

0
100
GNOME GTK

Разработчиците на GNOME усилено работят върху повишаване на бързодействието и изчистване на различни бъгове.

Екипът на GNOME публикува свършеното през месец ноември в блог пост, от който се вижда, че при тази Linux среда са налични множество подобрения и промени.

Направени са много почиствания, GNOME Shell диалогът за удостоверяване получава множество поправки, поправки получават и кешът за икони и текстурите, Alt+Tab превключването, All-day събитията, налични са почиствания при много функции и остарели обекти, имената на панелите се изобразяват коректно чрез премахването на въртящата се икона (spinner).

Премахване на libcroco

Премахната е libcroco зависимостта, като сорс файловете са импортирани към St. Това според разработчиците е важна стъпка към премахването на остарялата CSS libcroco библиотека.

Системен шрифт

GNOME Shell вече приема като настройка системния шрифт.

Подобрения при решетката на иконите

Решетката на иконите получава важна поправка при влачене на иконите на приложенията. Иконите не са изтривани при преместване и затова са се трупали с течение на времето. Поправката е допълнително подобрена, за да работи при различни ситуации. Понеже разработчиците считат, че поправката е важна, тя е бекпортната към изданието 3.34.

Налично е и визуално подобрение на иконите при пейдж индикатора.

https://blogs.gnome.org/shell-dev/files/2019/12/page-indicator.webm?

 

Regional Clipping

Имплементирана е функция при Mutter, която позволява независимото актуализиране на множество региони.

Когато различни приложения и GNOME Shel биват изризувани, те комуникират с Mutter и му казват при кои региони има промени и това му позволява да изпрати промените към монитора, без да се променят другите части от интерфейса, при които не са настъпили промени. Това е много важна промяна по оптимизацията на бързодействието.

Прочетете още:  Star Control: Origins - Earth Rising Linux DXVK Wine

Този месец при GNOME са налични много поправки. Вижте какви 1

За пример е дадено приложението GNOME Clocks, при което променените региони са оцветени в червено. Само тези региони биват изпращани, докато всяка една друга част от интерфейса, при която не са настъпили промени, не се изпраща.

До версия GNOME 3.34 Mutter е изчислявал целия правоъгълник около който са настъпвали промени:

Този месец при GNOME са налични много поправки. Вижте какви 2

Буфер на сенките

Сега при някои ситуации се използва буфер на сенките, за да се рендира stage off-screen преди копирането на съдържанието към актуалния буфер. Тази промяна значително увеличава производителността.

Допълнителни промени

Вече се забранява пълното изризуване на прозорците при dma-buf или EGLImage буферите при Wayland. Това помага за частичното актуализиране на прозорците при използването на Wayland, което намалява драстично обмена на данни между процесора и видео картата. Това заедно с regional clipping може да доведе до значително спестяване на батерията на устройствата.

Налични са още множество почиствания при Clutter и Cogl, поправки при Xwayland игрите, които работят в режим на пълен екран, поправки по изтичане на памет, поправки при влачене и пускане и още.

Повече подробности относно работата, свършена при GNOME през месец ноември 2019-а година, можете да научите от този блог пост.

5/5 (1 Review)