Лични Facebook некриптирани данни на 29 000 човека бяха откраднати от кола

0
58
Facebook

Нови неприятности за Facebook след кражба на лични некриптирани данни на 29 000 души от кола.

От социалната платформа Facebook отново бяха принудени да се извинят след поредния гаф с изтичане на данни. Този път обаче изтичането не е от сървър и атаката не е хакерска, а данните са откраднати от кола на служител, в която се е намирал хард диск с личната информация на 29 000 служители на компанията.

Информацията на хард диска не е била криптирана и съдържа данни като имена, заплати, бонуси, банкови профили, последните четири цифри от социалните застраховки, информация за ценни книжа и пр.

Говорител на Facebook казва пред Bloomberg, че от компанията вярват, че това не е била целенасочена кражба с цел данните на служителите, а съвсем обикновена кражба на вещи от автомобил. От социалната платформа нямат данни към момента с информацията да е злоупотребявано и да е използвана за престъпни цели.

Интересното в случая е, че хард дискът не е трябвало да напуска офиса на служителя и подобна информация въобще не трябва да се в неговия автомобил, при това некриптирана. Предстои да се изясняват фактите защо той я е изнесъл и какви са били целите и намеренията му.

От Facebook съобщават, че работят с властите по случая за намиране на извършителя на кражбата и се надяват да могат да си върнат хард диска, а засегнатите служители са обезщетени. Не става ясно защо обаче от компанията съобщават толкова късно за инцидента, който се е случил на 17-и ноември тази година.

Говорителят казва още, че са взети подходящи дисциплинарни мерки спрямо служителя, който е изнесъм информацията, но не се съобщава конкретно какви.

Прочетете още:  Потребителите на Windows XP и Vista съвсем скоро ще бъдат блокирани от Blizzard
5/5 (1 Review)