Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020

0
8079

Преглед на топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020. Свършете вашата офис работа безплатно.

Въпреки че много хора по навик използват Microsoft Office, налични са и други много добри предложения, които също могат да ви дадат богата функционалност, при това безплатно. Освен че са безплатни като друго предимство на тези решения може да се изтъкне тяхната кросплатформеност, което означава, че са налични за различни операционни системи като Linux, macOS и Windows.

В последно време се засилва тенденцията за изоставяне на продуктите на Майкрософт и обръщането към безплатни алтернативи и/или такива с отворен код. Миналата година например от Airbus изоставиха Microsoft Office и започнаха плавна миграция към Google G Suite. Дори и решението да не е с отворен код, то пак може да е безплатно и да ви свърши много добра работа. А ето и я и класацията за най-добър офис пакет за 2020-а година.

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020

1. LibreOffice

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 LibreOfficeLibreOffice е добре познат безплатен офис пакет с отворен код, който се използва от стотици хиляди организации и милиони потребители по света. Този офис пакет ненапразно е инсталиран по подразбиране при повечето Linux дистрибуции.

LibreOffice може да ви предложи всичко, което ви е необходимо – класически интерфейс, модерен интерфейс с рибон меню, много добра съвместимост с Microsoft Office, поддръжка за работа с PDF файлове и още хиляди опции и възможности.

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 LibreOffice-1
Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020. LibreOffice при Linux с KDE Plasma.

Този офис пакет се предлага с множество модули, които да отговорят на вашите изисквания.

  • Writer може да се използва за обработка на текстови документи, писане на книги, зареждане на изображения и диаграми и пр. Това е еквивалентът на Microsoft Word.
  • Модулът Calc е алтернативата на Microsoft Excel и ще ви предостави идентична и приятна работа по вашите таблици (spreadsheet) и формули.
  • Impress е модулът на LibreOffice, който е еквивалентът на Microsoft Powerpoint и с него можете да създавате, редактирате и преглеждате мултимедийни презентации.
  • Draw позволява на потребителите да създават и редактират различни планове, скици и диаграми.
  • Модулът Math представлява опростен редактор за химически, електрически, физични и математически уравнения и предоставя лесен начин за работа с тях.
  • Base е модулът, който се предоставя от LibreOffice за работа с всякакви бази данни.

Плюсове на LibreOffice:

  •  Безплатен софтуер с отворен код.
  • Добра съвместимост с Microsoft Office
  • Удобен и приятен потребителски интерфейс.
  • Може да сваля файлове от облачни услуги.
  • Вградени множество темплейти.
  • Поддръжка за повече от един прозорец, което позволява редактирането на повече от един файл едновременно.
  • Предлага се за Linux, macOS и Windows.
  • Вградена проверка на правописа, автопоправка и др.

Официален сайт:

https://www.libreoffice.org/

2. SoftMaker FreeOffice

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 FreeOffice

FreeOffice е безплатен офис пакет на немската компания SoftMaker Software, който бива рекламиран като алтернатива на Microsoft Office за Linux, macOS и Windows. Този офис пакет предлага пълен офис комплект за повечето нужди като модул за текстова обработка, модул за таблици (spreadsheets) и модул за презентации.

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 FreeOffice Linux Mint
Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020. FreeOffice при Linux Mint Cinnamon.

SoftMaker FreeOffice осигурява много добра поддръжка и съвместимост с Microsoft Office, като от SoftMaker твърдят, че тя е на 100%. Освен поддръжката за файловите формати на Microsoft Office се осигурява и поддръжка за файловите формати .PDF, EPUB, ODF и EPUB.

Предлагат се четири интерфейса, за да се задоволят предпочитанията на всички потребители. Два от интерфейсите са с модерния рибон, а другите два са класически, както с 3D икони, така и с плоски.

FreeOffice има и платена версия, която добавя още допълнителни функции. Като минус може да се отбележи липсата на отворен код.

Плюсове на SoftMaker FreeOffice:

  • Офис пакетът предлага безплатна версия, която би била достатъчна за повечето потребители.
  • Настройка на външния вид
  • Модерен и удобен интерфейс.
  • 100% поддръжка за Microsoft Office.
  • Предлага се за Linux, macOS и Windows.

Официален сайт:

https://www.freeoffice.com

3. WPS Office

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 WPS OfficeWPS Office, преди известен като KingSoft Office е кросплатформен безплатен офис пакет на компанията KingSoft, който се разработва усилено, за да предостави на потребителите много добра съвместимост с Microsoft Office, като от KingSoft твърдят, че тази съвместимост е достигнала до 100%.

Прочетете още:  Супер сигурният Linux смартфон Librem 5 вече е с официални характеристики
Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 WPS Office Ubuntu Linux
Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020. WPS Office при Linux дистрибуцията Ubuntu.

WPS Office предоставя много приятен и удобен интерфейс, който повечето потребители могат да използват без затруднения. Налични са три модула:

  • Writer е модулът, който се явява алтернатива на Microsoft Word. С него можете да вършите всякаква офис работа като създаване и редактиране на документи, писане и четене на книги, внасяне на изображения и диаграми, вмъкване на специални символи, създаване на таблици и пр.
  • Spreadsheets модулът е алтернативата на Microsoft Excel, с който потребителите могат да създават и редактират таблици (spreadsheets), да работят с формули, да внасят диаграми, изображения, графики и др.
  • Модулът Presentation се явява алтернатива на Microsoft Powerpoint, с който можете да създавате и редактирате презентации, да внесете мултимедия, да създадете слайд шоу, флаш анимации, хиперлинкове.

Предлага се и платена версия, която добавя допълнителна функционалност. Като минус може да се отбележи липсата на отворен код.

Плюсове на WPS Office:

  • Офис пакетът предоставя напълно функционална безплатна версия.
  • Много добра кросплатформеност. WPS Office се предлага за Linux, macOS, Android, iOS, Windows и като уеб приложение.
  • Модерен и приятен интерфейс, който е изключително удобен за работа.
  • 100% съвместимост с Microsoft Offce.

Официален сайт:

https://www.wps.com/

4. Google Docs

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 Google DocsGoogle Docs е безплатната офис алтернатива на Google, която е уеб-базирана и по този начин предоставя възможност за работа на всякакви устройства и операционни системи. Тази платформа е вече доста популярна сред множество потребители поради гъвкавостта си, удобния интерфейс и кросплатформеността.

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 Google Docs
Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020. Google Docs при Arch Linux и уеб браузъра Pale Moon.

Google Docs е част от комплекта приложения на Google, които са известни под името G Suite. Приложението съществува от вече 13 години като постоянно се подобрява и се предлага на 83 езика.

Плюсове на Google Docs:

  • Широка кросплатформеност. Можете да го използвате на всяка една десктоп операционна система, а за Android и iOS от Google публикуваха и нейтив приложения.
  • Предоставя множество опции за редактиране на текстови документи.
  • Безпроблемна съвместимост с Google Keep, Calendar и Tasks приложенията.
  • Много добри опции за споделяне.
  • Достъп от всяка една точка на света.
  • Добра поддръжка за форматите на Microsoft Office.

Официален сайт:

https://docs.google.com/

5. Dropbox Paper

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 Dropbox PaperDropbox Paper е офис приложение, разработено от известната компания за хостване на файлове в облака Dropbox. Предоставя семпъл и изчистен интерфейс и лесно споделяне, предвид обвързаността на компанията с услугите за споделяне на файлове.

За разлика от другите алтернативи, които ви предложихме, Dropbox Paper има малко по-различна цел. Приложението се цели да предостави лесна възможност за редактиране на файлове от много потребители по едно и също време.

Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020 Dropbox Paper Arch Linux
Топ 5 най-добър безплатен офис пакет 2020. Dropbox Paper при Arch Linux и уеб браузъра Pale Moon.

Предвид факта, че услугата е онлайн, то тя е достъпна от различни десктоп операционни системи и устройства.

Плюсове на Dropbox Paper:

  • Минималистичен интерфейс, който не ви засипва с тонове опции още в началото, но въпреки всичко инструментите, които ви трябват са на една ръка разстояние.
  • Добра интеграция с Google Drive, Spotify, Trello, Framer, InVision, Figma и пр.
  • Предлага лесно вграждане на медия от сайтове от трети страни.
  • Специална секция за следене на броя на думите, коментари по историята, редактиране на историята, връщане към предишни версии на документите.
  • Специална функция за добавяне на кодови снипети.
  • Предвид факта, че е онлайн, услугата може да се ползва на най-различни устройства и на различни операционни системи като Linux, macOS. Windows, Android, iOS и пр.

Официален сайт:

https://www.dropbox.com/paper

Към списъка можехме да добавим и безплатната онлайн версия на Word, която предлагат от Майкрософт, но тя не предлага достатъчно опции, като от компанията по всякакъв начин се опитват да изстискат повече пари от вас, ограничавайки до максимум свободната версия. Още повече, че окуражаваме всеки един потребител да скъса всякакви връзки с продукти на Майкрософт.

Като плюс на Office Word Online може да се отчете фактът, че интерфейсът е сходен с този на офлайн варианта на офис пакета, което би било удобно за потребителите, които са свикнали при работата с него.

5/5 (2 Reviews)