Facebook ще плати $550 млн. глоба за събиране на информация без знанието на потребителите

0
42
Facebook ви следи

Осъдиха Facebook да плати $550 млн. глоба за запазване на потребителска информация без да съобщи за това.

Facebook ще трябва да заплатят огромна сума под формата на глоба за неправомерно събиране на данни за лицево разпознаване. Глобата от $550 млн. е наложена от съда в щата Илинойс след споразумение поради факта, че от компанията са събирали тайно данните и не са информирали потребителите, че техни данни биват събирани и съхранявани на техни сървъри.

Според обвинителите Facebook е събрал огромно количество биометрични данни от милиони потребители без тяхното знание, като по този начин нарушава законите за неприкосновеността на личните данни на Илинойс.

Новината е била съобщена от Apple при техния доклад за финансовите приходи за четвъртото тримесечие, съобщават от The New York Times. Въпреки че сумата от над половин милиард долара е доста висока, всъщност тя е една малка част от $33 млрд., с която можеше да бъде глобена социалната мрежа.

Делото за неправомерно събиране на биометрични данни за лицево разпознаване започна още през 2015-а година, като обвинението твърди, че старата версия на инструмента Tag Suggestions на Facebook е запазвал лицата на потребителите под формата на снимки, които са били качени на платформата им.

Системата е правела предположения коя снимка на кой потребител би могла да бъде, попълвала е специални тагове за разпознаване и е слагала линкове към евентуално възможния профил на потребителя. Биометричните данни са били събирани без знанието на потребителите, нарушавайки законите на щата, а подобни дела бяха заведени също и срещу Snapchat и Google.

Едва през 2018-а година от Facebook направиха по-прозрачни правилата за събиране на данни и започнаха да разясняват на потребителите си технологията за лицево разпознаване. Тогава започна и предлагането на линк към страница, която дава възможност на потребителите да спрат лицевото разпознаване.

Прочетете още:  В Linux Kernel 5.1 може да се появи поддръжка за използването на Persistent Memory като системна RAM

И докато тези мерки са добре дошли, все пак от Facebook с години са събирали данните без знанието на ползвателите си и чак когато започнаха многобройни искове срещу тях, се видяха принудени да изсветлят правилата, а лицевото разпознаване в момента се предлага само, ако потребителите изрично пожелаят това.

След като през 2018-а година излезе решението на съда за нарушаване на законите на щата Илинойс, от Facebook обжалваха пред апелативния съд, но загубиха на три инстанции през 2019-а година. Сега глобата от $550 млн. беше договорена след съдебно споразумение и тя ще бъде изплатена на засегнатите потребители, както и ще отиде за покриване на различни такси по делото.

За споразумението от Facebook казват:

В интерес на компанията и на нашите акционери е да оставим този случай в миналото“.

Глобата от $550 млн. е доста голяма, но е твърде малка на фона на приходите на компанията от $21 милиарда само за четвъртото тримесечие на 2019-а година.

0/5 (0 Reviews)