USB 4 поддръжка пристигна при Linux Kernel 5.6

0
92
USB 4.0

USB 4 първоначална поддръжка беше добавена в Linux ядрото в разработка 5.6.

След като миналата година от USB Implementers Forum (USB-IF) анонсираха спецификациите на USB 4, Linux Kernel 5.6 вече предлага първоначална поддръжка за новия стандарт. USB 4 дава възможност за скорост на трансфера от 40Gbps, което е двойно увеличение спрямо предишната версия USB 3.2, която предоставяше скорост от 20Gbps и замества интерфейса Thunderbolt 3.

Заместването на Thunderbolt 3 става възможно поради факта, че от Intel премахнаха таксите върху този стандарт и по този начин USB 4 се явява ребрандирана негова версия, което означава, че за в бъдеще производителите ще обединят двата стандарта и вече ще виждаме само USB 4.

Поддръжката за USB 4 беше планирана за Linux Kernel 5.6 и тя дойде точно по разписание, въпреки че USB 4 съвместимите устройства ще бъдат налични едва по-късно тази година. Както обикновено се случва Linux има поддръжка за нов хардуер и стандарти много преди те да излязат официално на пазара.

Поради причината, че USB 4.0 е ребрандирана версия на Thunderbolt 3 поддръжката в Linux е осъществена основно на вече съществуващия код за Thunderbolt 3, който е предоставен от Intel. В USB 4 поддръжката при Linux също така са пренесени и Kconfig опциите от Thunderbolt 3 схемата за наименованията към USB 4.

Освен скоростта на трансфер от 40Gbps USB 4 ще предостави поддръжка за външни видео карти, ще е способен да достави до 100W мощност, а също така може да управлява до два дисплея с 4K резолюция по едно и също време. За да се постигнат тези резултати обаче ще трябва да използвате и USB 4 кабели. Новият стандарт ще бъде използван под формата на Type-C порт (не за Type A).

Прочетете още:  Майкрософт има специален подарък за зимата. Вижте какъв

Освен добавянето на USB 4, друга работа, свързана с USB и Thunderbolt интерфейсите при Linux Kernel 5.6 е добавената поддръжка за USB 3.x тунели вътре в Thunderbolt, добавена поддръжка в Type-C кода за отделни DisplayPort устройства в алтернативен режим, различни актуализации при NVIDIA Tegra USB, добавена поддръжка за MediaTek MUSB контролера, добавена поддръжка за USB Wake-On и още.

Пълния списък с промените можете да видите тук.

0/5 (0 Reviews)