Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне

0
141
Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне

Днес официално излезе поредното стабилно издание на Linux дистрибуцията Linux Mint 19 в трите си разновидности Cinnamon, MATE и XFCE. Както всяко голямо издание, това също ще бъде поддържано в продължение на пет години до 2023 и идва с множество подобрения и нови функции.

Linux Mint 19 предоставя на потребителите чисто нов welcome екран, който е с преработен дизайн и прави преминаването през първите стъпки още по-полезно и приятно. Той предоставя и ръководства за инсталация, за превод и за проблеми. За в бъдеще се предвиждат и ръководство за сигурността и ръководство за разработчици.

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 21

Софтуерният мениджър, който беше преработен основно и получи Flatpak поддръжка при Linux Mint 18.3 получава още подобрения. Подобрен е потребителският интерфейс, добавени са transition анимации, навигирането с клавиатура е подобрено, имплементиран е вътрешен кеш за APT и Flatpak, който може да бъде използван от други приложения и от мениджъра за актуализации. Софтуерният мениджър вече се стартира много по-бързо, благодарение на подобряването на представянето на кеша и още.

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 22

При Linux Mint 19 се обръща и голямо внимание на Timeshift, който беше представен в изданието 18.3 и представлява инструмент за създаване на резервни копия на операционната система. Сега обаче разработчиците обясняват, че той е „звездата на шоуто“ и е в центъра на стратегията по актуализиране и комуникацията при Linux Mint. Благодарение на Timeshift можете да се върнете назад във времето и да възстановите от точка, в която операционната система е работела безпроблемно. Създаването на резервните копия или така наречените „снапшоти“ е автоматизирано като по този начин потребителят е винаги защитен.

Мениджърът за актуализации (Update Manager) също получава различни подобрения. Той вече не предлага така наречените selective актуализации, а разчита изцяло на Timeshift, за да гарантира стабилността на системата и затова предлага всички актуализации, които могат да се инсталират. Поради причината, че разчита в голяма степен на Timeshift, ако не намери неговата конфигурация, то бива изкарвано съобщение, в което потребителят бива приканван да настрои Timeshift.

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 23

В Linux Mint 19 има още множество подобрения като например файловият мениджър nemo вече показва още по-бързо съдържанието на директориите, поправен е проблемът, при който той се бавеше при прехвърляне на файлове към USB носител, търсенето на файлове е опростено, вече е асинхронно и е много по-бързо от преди, дава възможност за запазване на търсения, нотификациите вече са по-умни и имат само бутон за затваряне и не препращат както преди към приложението, източник на събитието. За да се избегне спамът на нотификации, те са ограничени и освен това изчезват, щом свързаното приложение дойде на фокус.

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 24

Също така са подобрени symbolic иконите, които имат по-модерен вид и по-добра интеграция с тъмните теми, quit диалогът вече не прескача таск бара, Rubber-banding вече е наличен и в режим list view, добавена е клавишна комбинация за показване на десклетите без нуждата да минимизирате всичко, бутоните за завъртане Suspend, Hibernate и Screen вече са налични при заключен екран, различни HiDPI подобрения, подобрения при XApps и още много.

Прочетете още:  Излезе Fedora 30 Beta с много подобрения

Linux Mint 19 използва Linux kernel 4.15, а вариантът с Cinnamon идва с новата и подобрена версия 3.8. Всички промени и подобрения можете да разгледате в официалния анонс.

Новите образи на Linux Mint 19 можете да свалите от тук:

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 25


Download: Linux Mint 19 Cinnamon x86

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 25


Download: Linux Mint 19 Cinnamon x64

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 25


Download: Linux Mint 19 MATE x86

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 25


Download: Linux Mint 19 MATE x64

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 25


Download: Linux Mint 19 XFCE x32

Linux Mint 19 излезе официално. Линкове за сваляне 25


Download: Linux Mint 19 XFCE x64

0/5 (0 Reviews)