Canonical премахват Qt4 в Ubuntu 20.04 LTS

2
91
Ubuntu

Компанията Canonical, която разработва Linux дистрибуцията Ubuntu в лицето на Simon Quigley съобщи за намеренията си да премахне Qt4 при Ubuntu 20.04 LTS.

След като Qt5 е в разработка вече от пет години, а на фокуса на разработчиците вече е и Qt6, от Canonical изразиха своето желание да премахнат остарелия Qt4 от употреба.

Разработчикът Simon Quigley, който е част от Qt/KDE екипа в Debian пише:

Бих искал напълно да премахнем Qt4 от Ubuntu преди изданието 20.04. Това включва всички KDE 4 зависимости.“

Този ход се предприема, за могат от екипа да се съсредоточат върху разработката на новите Qt компоненти и да не хвърлят усилия за изчистване на стари Qt бъгове.

Quigley обяснява, че ще прегледа за последен път заведените бъгове, така че премахването да може да бъде извършено преди започването на 20.04 цикъла. Това ще направи Ubuntu 19.10 последното издание с Qt4.

Той призовава разработчиците на различните варианти на Ubuntu да проверят дали в техните ISO образи няма Qt4 и ако има такива да ги премахнат възможно най-скоро. За портването на любимите им Qt4 и KDE4 приложения те трябва да се обърнат към #ubuntu-qt.

Повече детайли можете да научите тук.

5/5 (2 Reviews)
Прочетете още:  Clear Linux и Fedora ще използват EarlyOOM за подобряване управлението на паметта
Абониране
Извести ме за
guest
2 Comments
нови
стари оценка
Inline Feedbacks
View all comments
Валсо
3 години

Като идея не е зле, ака както ние, потребителите на КБГОфис виждаме, не винаги е възможно. Доколкото разбрах от търсене в нета, тези речници вече не се разработват и мигрирането към qt5 е невъзможно. Щом и в хранилищата на Арч върнаха qt4, значи не е толкова просто, колкото им се иска на някои.