Украинци използваха ядрена централа, за да копаят криптовалута

0
48
Украинци използваха ядрена централа, за да копаят криптовалута

Служители на украинска ядрена централа използваха изчислителната ѝ мощ, за да копаят криптовалута.

Всеки знае, че за копаенето на криптовалута се изисква огромна изчислителна мощ, след като през години трудността на изчисленията се повиши неимоверно. И какво по-добро място за тази цел от ядрена централа!

Невероятната идея е хрумнала на служителите на намиращата се в Южна Украйна ядрена централа Южно-Украинская АЭС, които са свързали вътрешната мрежа на предприятието към интернет, за да могат да копаят криптовалута, съобщава украинският новинрски сайт UNIAN.

Инцидентът се е случил през юли месец, но подробности около него биват разкрити чак сега. За странния случай се е разбрало след като служители на украинските тайни служби са проникнали в офисите на администрацията на ядрената централа и са открили оборудването за копаене на криптовалута.

Украинските власти разследват случая с повишено внимание, имайки предвид, че всяка една ядрена централа е обект от критично значение за националната сигурност на всяка една държава.

Разследва се вероятността за изтичане на секретни документи, защото има вероятност хакери да са използвали инцидента за придобиване на секретни документи за защитата на ядреното съоръжение.

Властите са иззели различен хардуер – компютърни компоненти в метални кутии, видео карти и охладители. Според информацията в една от металните кутии е имало шест видео карти Radeon RX 470, а в друга – пет. Отправени са обвинения на заподозрените, но засега няма задържани лица.

С покачването на цената на Bitcoin подобни инциденти има голяма вероятност да зачестят. Съвсем наскоро тази криптовалута отново надмина психологическата граница от $10 000 за пръв път тази година.

Прочетете още:  Може би Mozilla Firefox ще събира повече информация
5/5 (1 Review)