DARPA започват разработката на непробиваемия компютър Morpheus

0
54
DARPA започват разработката на непробиваемия компютър Morpheus

Щатската военна агенция DARPA (Defense Advanced Research Project Agency), която даде ранната версия на Интернет на човечеството, се заема със задачата да създаде непробиваем за кибер престъпници компютър.

Като част от програмата SSITH (System Security Integrated through Hardware and Firmware) от агенцията отпускат $3.6 милиона на Мичиганския университет, които средства ще бъдат изразходвани за създаването на проекта Morpheus – непробиваем компютър, който ще притежава неверятно хардуерно ниво на защита срещу непознати бъдещи атаки и zero-day атаки.

Повечето защити към днешна дата са на софтуерно ниво и това е нескончаема игра на котка и мишка между кибер престъпниците и компаниите за кибер сигурност. Когато се открие проблем, той се закърпва, но това е доста неефективен метод.

Проектът Morpheus ще се фокусира върху премахване на важна информация, която би могла да е нужна на хакерите за пробива, като по този начин ще бъдат предпазени както софтуерът, така и хардуерът.

Тод Остин от Мичиганския университет обяснява, че възнамеряват да направят новия компютър „неразрешим пъзел“:

Това ще е все едно да се опитвате да подредите кубчето на Рубик, но при всяко ваше мигване ние да го пренареждаме.“

Дори в компютъра да има бъг, който е известен на атакуващия, този бъг ще е на различно място всеки път, като начинът на преместването му също ще се променя и просто няма да има време за експлоатирането му.

Ако компютърът бъде създаден както е замислено, той ще бъде много полезен за военните и за различни организации, които държат при себе си ценна информация. От DARPA възнамеряват да са готови до пет години.

Прочетете още:  Скоро Google Chrome ще спира несигурните сваляния

Проблемите, които ще бъдат решени са изтичане на информация, буферни грешки, грешки при управление на ресурсите, грешки при криптиране, инжектиране на код, получаване на права и привилегии, грешки при числата.

0/5 (0 Reviews)