Debian и Ubuntu изоставят X.Org драйвъра на Intel

0
24
Debian и Ubuntu изоставят X.Org драйвъра на Intel


Ubuntu и Debian, съответно и базираните на тях дистрибуции, решиха да изоставят X.Org драйвъра на Intel и да преминат към Modesetting DDX.

xf86-video-intel X.Org драйвърът бива изостване и на негово място вече ще се използва xf86-video-modesetting generic драйвъра.

За процесорите на Intel от четвърто поколение нататък ще се използва generic modesetting DDX драйвъра с GLAMOR, вместо дългоизползвания xf86-video-intel DDX драйвър. Разработчиците от Debian и Ubuntu са се решили на този ход, защото xf86-video-intel драйвърът така и не достигна стабилен статут през последните 3 години и очевидно от Intel не влагат кой знае какви усилия в него. Промяната ще бъде въведена в Ubuntu 16.10 и при нестабилните версии на Debian.

Подходящият Intel хардуер ще използва xf86-video-modesetting, който ускорява 2D операциите при OpenGL, използвайки генеричния модул GLAMOR. Този метод се използва при xf86-video-ati/xf86-video-amdgpu за GCN и по-нови, с възможност и за по-стар хардуер. Поради тази причина новото начинание ще получи по-голям тестови опит.

Повече информация и коментари по темата можете да видите в блога на един от разработчиците към Canonical Timo Aaltonen.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Valve официално ще поддържа Windows игри при Linux