Двете нови карти на Nvidia GTX 1070 и GTX 1080 повишават цената си

0
90
Двете нови карти на Nvidia GTX 1070 и GTX 1080 повишават цената си


Липсата в наличност на двете карти доведе до повишаването на цената им.

Когато от Nvidia официално анонсираха двете карти, още тогава беше повече от ясно, че те ще са много по-бързи от картите от миналото Maxwell поколение GTX 980 и GTX 970. ОТ Nvidia решиха да пуснат и двата чипа почти едновременно – GTX 1080 излезе официално за продажба в края на май, а GTX 1070 няколко дни по-късно.

Както винаги, когато се анонсират нови карти, от Nvidia обявиха референтна цена за двата продукта. И двете карти имат стандартна версия и версия с по-високи честоти – Founders Edition (FE). Референтната цена за GTX 1080 е $599, а за FE версията $699. При GTX 1070 цените са съответно $379 и $449 за FE версията.

Въпреки обявените референтни цени обаче, цената и на двете карти се повиши, поради липса на наличности. Ако въобще ги намерите, ще можете да си ги купите доста по-скъпо. Не можем да видим цената в NewEgg, защото картата там е изчерпана. В Amazon пък имат няколко ценови листи за тези два продукта, при всеки от който цените са доста по-високи от референтните обявени от Nvidia.

Цените за GTX 1070 FE се движат между $525 и $609, което е със 17-35% по-скъпо от официалната цена. GTX 1080 пък се продава в порядъка на $800 – $900, което също е много по-скъпо. В Amazon дори може да се види оферта от $2000 за EVGA GTX 1080 FTW ACX 3.0.

Двете нови карти на Nvidia GTX 1070 и GTX 1080 повишават цената си 3

Това, разбира се, е ужасно лоша сделка и препоръчваме на всеки от вас да я избегне.

Прочетете още:  Kubuntu Focus KDE лаптопът с нов модел с цена от $1795

Проблемът, който винаги се очертава при анонсиране на нов продукт, като се твърди че вече е в наличност, а всъщност се намира изключително трудно, е очевиден. Като често срещано явление можем да отбележим липсата на наличности при хай-енд моделите на видео карти в първите няколко седмици. Fury X на AMD също беше изключително трудно да бъде намерена в началото. Надяваме се, че ще има големи наличности за GTX 1080 и 1070 в кратки срокове.

Сегашният скок в цените очертава ясно едно нещо – или ОЕМ производителите, или риселърите правят печалба от ниските наличности и повишените цени. От Nvidia не са вдигали референтната крайна цена за потребители, нито пък най-вероятно са я вдигнали и към производителите от Gigabyte, EVGA и Zotac.

Съветваме всички потребители, които са решили да вземат последните продукти на Nvidia да изчакат няколко седмици и да видят какви нива ще се поддържат при цените. Ако има добро зареждане и големи наличности, цените ще паднат отново до базовите цени обявени първоначално от Nvidia, поне за референтните модели.

Ако в кратки срокове не се забележи нарастване при наличностите, най-вероятно има проблеми около 16-нанометровия TSMC технологичен процес.

0/5 (0 Reviews)