Екипът на Fedora прави инсталирането на Nvidia още по-лесно

0
39
Fedora Linux търси мнението ви за новото си лого


Разработчиците на GNU/Linux дистрибуцията Fedora ще работят по подобряване на множество вече имплементирани функции, някои от които инсталирането на затворения драйвър на Nvidia.

С излизането на Fedora 26, което зарадва множество фенове на тази Linux дистрибуция, работата на разработчиците не свършва дотук.

В блога си разработчикът Christian Schaller маркира някои области, в които ще се работи по вече имплементирани в новата версия функции.

Екипът има намерение да подобри Wayland поддръжката, интеграцията на Qt в GNOME, поддръжката на Flatpak в GNOME Software.

Schaller казва, че смятат в най-скоро време да вкарат в списъка на GNOME Software и затворения драйвър на Nvidia, за да може той да бъде инсталиран от потребителите по възможно най-лесен начин.

Инсталирането на затворения бинарен видео драйвър на Nvidia във Fedora 26 и сега е достатъчно лесно поради наличието на хранилището Negativo17 и GLVND, но Christian обяснява, че ще се работи в насока инсталацията да бъде още по-лесна.

„Скоро ще предоставим на потребителите гладък процес на инсталация на Nvidia драйвъра, който ще представлява просто клик с мишката в софтуерния магазин,“ казва той.

Разбира се, по подразбиране ще се използва отворения драйвър Nouveau, но изглежда, че скоро инсталацията на затворения вариант ще бъде изключително лесна.

И добрите новини не свършват дотук. Christian Schaller потвърждава намеренията на екипа за продължаване на работата по предоставяне на добра поддръжка за HDR (High Dynamic Range) при Linux.

Nvidia поддържат HDR при Windows и Android, но не и при Linux, поради липсата на инфраструктура за поддръжката на такива дисплеи. От Nvidia изявяват намерение да осигурят добра поддръжка за HDR при Linux и рано или късно това ще се случи.

Прочетете още:  Излезе GNOME 3.34.1 с различни поправки

Разработчиците на Fedora също ще работят в тази насока, като вече са получили първия си HDR монитор в офиса – Dell Ultrasharp UP2718Q. Schaller казва, че са поръчали още една бройка от същия модел, а през следващите месеци се предвижда да поръчат още повече.

Според него това означава, че те най-накрая ще се захванат сериозно с осигуряването на HDR за Linux, както за създаването на мултимедийно съдържание, така и за възпроизвеждането му.

0/5 (0 Reviews)