Ето как да стартирате Linux на Windows 10 ARM машина

0
31
Ето как да стартирате Linux на Windows 10 ARM машина

Както някои потребители може би си спомнят, през декември 2017-а година от Майкрософт съобщиха, че след множество усилия, слухове и спекулации от компанията най-сетне стартират официалнно поддръжка за Windows 10 за ARM лаптопи, които използват процесори на Qualcomm.

И докато тези компютри не предизвикаха очаквания интерес и влияние върху пазара, то феновете на отворения код определено са заинтригувани от тези машини, не заради друго, а за да използват Linux на тях.

Проектът aarch64-laptops е резултат именно от усилията на Linux ентусиастите, като в хранилищата вече се предлага предварително подготвен образ на Ubuntu 18.04 LTS, който работи на тези Windows 10 ARM лаптопи. Това едва ли би учудило някого, защото светът на ARM архитектурата е завладян почти напълно от Linux, който работи с нея без никакви проблеми, но очевидно за да тръгне на машина на Майкрософт са необходими и някои допълнителни стъпки, които не са по силите на всеки.

Всъщност благодарение на този проект инсталирането на Ubuntu 18.04 LTS на Windows 10 ARM лаптоп е повече от лесно. Потребителите трябва да разполагат с SD карта, да дръпнат предварително подготвения образ, да свалят инструмента за флашване и след това да изпълнят тези команди:

CODE: Избери всички

wget https://github.com/aarch64-laptops/prebuilt/raw/master/aarch64-laptops-bionic-prebuilt.img.xz
wget https://raw.githubusercontent.com/aarch64-laptops/prebuilt/master/flash-prebuilt.sh
chmod +x flash-prebuilt.sh
./flash-prebuilt.sh asus-tp370ql /dev/sda

След като приключат тези стъпки, потребителите трябва да сложат SD картата в лаптопа и да буутнат в Ubuntu като следват тези стъпки. Засега са налични образи за машините Lenovo Mixx 630, Asus NovaGo TP370QL и HP Envy x2.

Имайки предвид факта, че Linux отдавна има поддръжка за aarch64 (ARMv8), се надяваме този проект да се разраства с времето и да предоставя все повече опции. Все повече потребители се отказват от Windows 10, който се оказа изключително нестабилен, неудобен за работа и пълен с проблеми. Възможността да се използва Linux и на тези машини ги прави още една добра алтернатива, от която могат да се възползват все повече хора.

Прочетете още:  Steam за Linux - шест години Linux игри за всички потребители
5/5 (1 Review)