Facebook е изложила на показ стотици милиони потребителски пароли на служителите си

0
52
Facebook

Сякаш проблемите около поверителността и изтичането на потребителски данни при Facebook не бяха достатъчни, а сега трябва да добавим още един голям скандал с неправилно съхранение на потребителски данни и тяхното предоставяне на трети лица.

Нова информация сочи, че от Facebook са складирали милиони потребителски пароли в обикновен текст и това е продължило с години. И ако това не е достатъчно, всеки един служител на социалната платформа е имал абсолютно свободен и неограничен достъп до тях.

Откритието е на журналиста, специализирал се в областа на кибер сигурността Brian Krebs, който направи фактите публично достояние, където разбираме, че порочната практика съществува от 2012-а година, а от Facebook побързаха в блог пост да обяснят, че проблемът е открит през януари тази година.

От социалната платформа признават, че паролите на някои потребители са били съхранявани в обикновен текст четим от всекиго в техни вътрешни системи за съхранение, но не обясняват защо след като проблемът е бил открит през януари, са пазили мълчание цели три месеца. Очевидно не са имали никакво намерение да вкарат поредния си автогол и ако не беше разследването на Brian Krebs, нямаше и да разберем за поредния скандал, свързан с поверителността.

И след всичко това от Facebook искат да повярваме на твърдението, че не са открити доказателства някой да се е възползвал от паролите, което, разбира се, никой няма начин да провери със 100% сигурност. Доверието в момента към компанията е изключително ниско и едва ли някой ще вземе думите им за чиста монета.

Допълнително от Facebook заявиха, че ще информират „стотици милиони“ потребители на приложението Facebook Lite, няколко „десетки милиони“ Facebook потребители и „десетки хиляди“ потребители на Instagram, че е необходимо да сменят паролите си. Според Krebs засегнатите потребители са между 200 и 600 милиона.

Прочетете още:  Plasma 5.8 LTS излезе официално (видео)
0/5 (0 Reviews)