Firefox спират поддръжката за директно инсталиране на допълнения

0
71
Firefox

От екипа на Mozilla решиха да премахнат възможността да директното инсталиране на приложения при техния интернет браузър Firefox.

Разработчиците от Mozilla решиха да забранят директното инсталиране на разширения към уеб браузъра Firefox, които се разполагат в определени директории ръчно или чрез инсталатор и по този начин действат за всички профили. Подобни разширения се разполагат в директориите /usr/lib/mozilla/extensions/, /usr/share/mozilla/extensions/ или ~/.mozilla/extensions/.

Според Mozilla директно инсталираните добавки често причиняват проблеми и не могат да бъдат премахнати от Add-ons Manager, защото потребителят не е упоменал изрично, че иска да ги инсталира. Този механизъм за инсталиране на разширения се използва и за разространяване на малуер във Firefox.

За да се даде повече контрол на потребителите върху инсталираните добавки, възможността за директното им инсталиране ще бъде спряна. По време на цикъла на изданията от версия 73 от 3-и декември 2019 до 11-и февруари 2020-а година Firefox ще продължава да чете инсталираните по този начин добавки.

Те обаче ще бъдат копирани в индивидуалния профил на потребителя и ще бъдат инсталирани като нормални разширения. При излизането на Firefox 74 директно инсталираните разширения ще бъдат спрени изцяло. Това ще се случи на 10-и март 2020-а година.

От Mozilla обясняват, че гратисният период между версиите 73 и 74 дава възможност на потребителите да не изгубят добавките си, а също така и при нужда да ги деинсталират ръчно.

От фондацията призовават разработчиците на добавки за директно инсталиране да преработят инсталаторите си и да информират потребителите си, че трябва да свалят разширенията или от уеб сайта на разработчика, или от официалната страница за разширения на Firefox addons.mozilla.org.

Прочетете още:  Firefox вече има собствено криптирано proxy, което пази анонимността ви

Също така тези разширения трябва да отговарят на изискванията, описани в Add-on Policies и Developer Agreement.

Повече подробности можете да научите от официалния анонс.

0/5 (0 Reviews)