Гаранционните лепенки по устройствата са незаконни

0
131
Гаранционните лепенки по устройствата са незаконни

Всеки потребител, който е купувал някакъв вид електронна техника, телефони или компютърни компоненти, не може да не е забелязал гаранционните стикери, които са залепени на тях и ни уведомяват, че ако е развалена тяхната цялост, скъсани са или са премахнати, ще изгубим гаранцията. Това може би е напът да изчезне.

Щатската федерална търговска комисия (FTC) е изпратила писма на шест големи компании, като ги предупреждава, че подобни действия са незаконни и нарушават акта Magnuson-Moss. Според този акт нито един производител няма право да слага ограничения за поправянето на устройство, което е произвел.

От FTC подчертават, че ограничаване на правото за ремонт със залепване на стикер или по какъвто и да било друг начин, е позволено само в случаите, когато продуктът се предоставя безплатно или производителят е получил специално разрешение от комисията за това.

Кои са тези шест компании не се споменава, но от Ars Technica ни дават представа с едно елементарно търсене в Google, което показва, че възможни варианти на някои от тях са Hyundai, Sony и Nintendo.

Компаниите, на които са изпратени писмата са предупредени от FTC, че трябва да променят политиката си в най-кратки срокове и ще им бъде извършена проверка на сайтовете в 30-дневен срок. Ако нарушителите не са успели да изпълнят предписанията, срещу тях ще бъдат предприети законови мерки.

0/5 (0 Reviews)
Прочетете още:  Излязоха KDE Applications 19.04 за Linux и KDE