Google пусна reCAPTCHA v3 официално

0
71
Google пусна reCAPTCHA v3 официално

Всеки един интернет потребител се е сблъсквал с неприятното попълване на различни пъзели, за да удостовери, че не е робот, наречени CAPTCHA или „Completely Automated Public Turing Test to tell Computers and Humans Apart“. Тези пъзели отнемат време, неприятни са, а също така и представляват голямо затруднение за хора, които имат проблеми със зрението.

Както вече ви съобщихме по-рано тази година, от Google работят по предоставянето на подобрена и улеснена версия на CAPTCHA, която вече е тук под формата на reCAPTCHA v3. В новата версия на защитата се разчита на събиране на точки, базирани на поведението на потребителя, които ще преценяват дали сте човек или робот.

Продуктовият мениджър на reCAPTCHA Wei Liu казва:

Променяме из основи начина, по който сайтовете разграничават хората от роботите чрез събирането на точки. Това елиминира нуждата потребителите да бъдат притеснявани с пъзели.“

На уеб сайтовете ще се дава възможност да променят броя на събраните точки чрез изработването на филтър, който анализира връзката между CAPTCHA и всяка друга информация за потребителя, която е запазена на сайта. Потребител, който се е представил добре ще отбележи 1.0 максимален резултат, докато роботът би отбелязал 0.0 точки.

Точките се събират неусетно за потребителите и са базирани на техните действия, кликове и движения на мишката. От Google са разработили прецизни механизми, за да се направи тънката разлика между робота и човека и в замисимост от събрания брой точки, ще се осигурява или отказва достъпа до конкретен сайт.

В reCAPTCHA v3 е имплементирана и нова функция с името „Action“, която ще предпазва от кибер атаки. CAPTCHA резултатите от различни сайтове ще могат да се анализират и да се съберат данни за това как действат кибер престъпниците.

Прочетете още:  Windows 10 е неуспешен според собствените сметки на Microsoft

Повече информация можете да научите от официалния блог пост.

0/5 (0 Reviews)