Google ще чистят Linux ядрото от проблеми с KCSAN

0
80
Linux Kernel

Специалисти от Google публикуваха нов инструмент за откриване на race conditions в Linux ядрото.

От Google отдавна са ангажирани с Linux ядрото, след като тяхната мобилна операционна система Android го използва и в резултат на това през годините помагат с множество проекти за откриване на проблеми в кода му.

По-рано те работеха по откриването на проблеми в паметта с инструмента AddressSanitizer, UndefinedBehaviorSanitizer за откриване на поведения, които са необичайни и различни други инструменти, които се наричат Sanitizer-и или чистачи.

Сега от Google представиха нов инструмент-чистач Kernel Concurrency Sanitizer (KCSAN), който ще помага за откриването на race conditions в Linux ядрото и за тяхното по-лесно отстраняване. Новият инструмент се явява алтернатива на Kernel Thread Sanitizer.

Разработчиците съобщават, че работят с KCSAN от няколко седмици посредством Syzkaller и само за два дни след стартирането му на 19-и септември са намерени около 300 проблема.

Както Marco Elver обяснява обаче, повечето от тях са поради неопределен достъп, което означава, че има и много фалшиви тревоги.

Инструментът KCSAN е с отворен код и е публикуван в GitHub.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Intel пуснаха кръпки за Meltdown и Spectre за Coffee Lake и Kaby Lake