Google успяха да подкарат Windows в Linux

0
84
Google Booting Windows in Linux

Софтуерни инженери от Google успяха да подкарат Windows в стартиран Linux в реално време посредством Kexec.

Kexec представлява системно извикване, което позволява стартирането на друго Linux ядро докато текущата стартирана система продължава да е активна и да работи. Обикновено Kexec се използва за намаляване на времената за рестартиране и да се избегне процесът по стартиране на BIOS, като по този начин се цели да се минимизира времето, в което машината не е налична.

И докато Kexec до момента се използваше само за стартиране на различни Linux ядра, с преправяне на EFI сервизите за стартиране софтуерни инженери от Google успяха да стартират Windows от Linux.

Бърз поглед върху нещо ново, по което работим:

Използваме Linux, за да имплементираме EFI сервизите за стартиране, за да можем да стартираме Windows от Linux посредством Kexec. Стигнахме до момента, в който Windows извиква ExitBootServices!!!„, казват специалистите в Twitter.

В момента вече е възможно стартирането на Windows, но засега той е достъпен само от конзола/терминал. Надеждите са да може да се осъществи и графичен достъп посредством UEFI Graphics Protocol.

Интересно е да видим как ще се развие този проект и докъде ще доведе. Зад разработването на това ново начинание може би се крие игровата услуга Stadia, която е Linux базирана.

Ако даден производител на игри все още не е портнал своята игра към Linux, то може би ще бъде възможно стартирането на Windows в Linux, за да може да бъде играна от потребителите. А може причината да е съвсем друга. Бъдещето ще покаже.

Прочетете още:  Рекламите в Windows 10 са неприемливи, оплакват се потребители
5/5 (1 Review)