GRUB 2.06 излиза тази година с AMD SKINIT и Intel TXT поддръжка

0
109
GRUB

Буутлоудърът GRUB 2.06 е планиран за тази година с AMD SKINIT и Intel TXT поддръжка.

На FOSDEM 2020 в Белгия разработчикът от Oracle Даниел Кипер обяви, че известният Linux буутлоудър GRUB ще получи своята следваща версия в следващите месеци на тази година. Интересен момент е, че следващата версия GRUB 2.06 най-вероятно ще дойде при потребителите с AMD SKINIT и Intel TXT поддръжка.

След като през 2019-а година бяха добавени LUKS2 поддръжка, поддръжка за RISC-V архитектурата, нейтив DHCPv4 поддръжка, бяха добавени Bootstrap промени, изисквани от по-старите Linux дистрибуции, trampolines бяха преместени в код секцията, MIPS fallout почиствания и още много други функции и поправки, сега се очакват AMD SKINIT и Intel TXT поддръжката.

Разработчиците от Oracle вече работят по добавянето на Intel TXT (Trusted Execution Technology) поддръжката и в резултат на това пачовете се очакват още следващия месец. Работи се и по аналогичния AMD SKINIT, като за тази работа разработчиците си сътрудничат с проекта TrenchBoot.

AMD SKINIT е опция за сигурност, която се стартира независимо от основните ядра на процесора на платформата, предоставяйки изолирана среда, в която може да бъде използван софтуер, който не бива засегнат от стартирания друг софтуер в работната среда.

Други нови функции върху които се работи при GRUB 2.06 са TPM 2.0 поддръжка за legacy режим за стартиране, управление на redundant environment file, добавяне на възможност за Python скриптинг, а от Red Hat работят по поддръжката на Linux kexec, за осигуряване на възможност за стартиране и на други операционни системи.

GRUB 2.06 се очаква да излезе в средата на тази година през юни месец. Повече можете да научите от този документ.

Прочетете още:  Излезе Mesa 18.0 RC3 с над 50 промени при AMD и Intel
5/5 (2 Reviews)