Huawei пуснаха своята Linux дистрибуция openEuler

0
117
Huawei пуснаха своята Linux дистрибуция openEuler

Huawei пуснаха своя собствена Linux дистрибуция, наречена openEuler и използваща CentOS за база.

Гигантът Huawei публикува кода на новата си дистрибуция за крайни потребители, наречена openEuler. Linux дистрибуцията на Huawei е базирана на CentOS и вече е налична за сваляне безплатно.

openEuler е Linux дистрибуцията на Huawei за крайни потребители и излиза след EulerOS, която е версията за корпоративни клиенти. Кодът на openEuler може да бъде намерен на китайската алтернатива на GitHub, която се нарича Gitee.

Когато отворите страницата с публикувания код, ще забележите два основни компонента – основния код и кода на пакетите. Двата компонента се използват за съхраняване на основния код и кода за пакетите, който се използва за компилиране на операционната система.

От Huawei окачествяват openEuler като Linux дстрибуция, представряваща иновативна и обединена платформа, която поддържа множество процесорни архитектури. От компанията препоръчват две приложения – iSulad и A-Tune.

  • A-Tune представлява система за автоматично адаптивно оптимизиране на системата за различни сценарии със своя вграден изкуствен интелект (AI).
  • iSulad представлява лек gRPC сервизно-базиран рънтайм, който е написан на езика C, а неговите интерфейси са съвместими с OCI. Създаден е да се използва при облачни инфраструктури и IoT.

Huawei съобщават, че системите са компилирани в Huawei Cloud чрез скриптове за автоматизация. В същото време в Gitee има вече над 1000 софтуерни пакета, които предлагат поддръжка както за архитектурата ARM64, така и за x86.

Ако искате да изпробвате openEuler можете да изтеглите образа от официалната страница на проекта. Ако изпитвате някакви затруднения обаче ще трябва да се справите сами, защото към момента документацията е налична само на китайски език.

Прочетете още:  Ubuntu 16.04 LTS (Xenial Xerus) final beta е наличен за сваляне
5/5 (3 Reviews)