IBM показаха най-малкия компютър, който е по-малък дори и от кристалче сол

0
905

В последно време светът на компютрите се радва на все по-малки устройства, но тук ще ви покажем нещо изумително – компютър, който е по-малък от клисталче сол. Може да звучи невероятно и все едно идва от бъдещето, но е факт – IBM показаха своето творение на IBM Think 2018 и изумиха света.

Компютърът е толкова малък, че за да се разгледа в детайли ви е нужен микроскоп. Той съдържа в себе си няколко стотици хиляди транзистора, има размери от 1×1 нанометра и притежава мощност като x86 чиповете от 1990-а година, съобщават от Mashable.

IBM показаха най-малкия компютър, който е по-малък дори и от кристалче сол 3

От IBM обясняват, че подобни микро-компютри могат да бъдат използвани при блокчеин приложения, като с тяхна помощ конкретно устройство ще може да извършва основни задачи, изискващи изкуствен интелект. Такива задачи могат да са проследяване на пратки, засичане на измами, кражби и пр. Очакванията са новите микро-компютри да се появят в техниката в цял свят до пет години.

Друга добра новина е, че производствената цена на новия супер малък комптър е много ниска – едва 10 цента. Въпреки ниската си цена той ще може да прави наблюдения, да комуникира и анализира, както и да реагира на информация. Бъдещето е тук.

5/5 (1 Review)
Прочетете още:  Внимание: Опасна приставка за Firefox копае криптовалута на ваш гръб