Intel 8K поддръжка идва при Linux Kernel 5.4

0
140
Intel 8K поддръжка идва при Linux Kernel 5.4

От Intel добавят поддръжка за 8K дисплеи при Linux.

Предстоящото издание на Linux ядрото с версия 5.4 става все по-вълнуващо. Наред с всички нови подобрения и функции при него идва и 8K поддръжка за Intel видео картите.

На XDC 2019 инженерите от Intel в лицето на Manasi Navare предоставиха презентация, в която се съобщава как е имплементирана поддръжка за 8K дисплеи при техните нови и все още предстоящи да излязат видео карти Icelake от 11-о поколение.

Въпреки че към момента подобни монитори са по-скоро екзотика, от Intel разбират, че това е бъдещето и бързат да предоставят поддръжка при своите драйвъри и за този тип дисплеи. 8K вече работи без проблеми при затворения драйвър на NVIDIA от доста време насам.

Intel 8K поддръжка идва при Linux Kernel 5.4Главният проблем е в ограничението на скоростта на съществуващия към момента DisplayPort интерфейс, което налага връзването с два кабела, за да се осигури нужната скорост на редниране.

При Linux ядрата по-стари от 5.4 при Intel DRM драйвъра имаше проблеми със синхронизирането на двата DisplayPort, които се нуждаеха от допълнителна настройка, за да могат да се синхронизират изходните сигнали, но въпреки това крайният резултат беше силно накъсване, известно като tearing. Сега тези проблеми са решени при Linux Kernel 5.4.

Intel 8K поддръжка идва при Linux Kernel 5.4Както се вижда и от снимката проблемът с накъсването е доста сериозен, но за радост той вече е решен. Новото Linux ядро 5.4, което се очаква през ноември тази година ще бъде първото, при което ще може безпроблемно да се използват 8K дисплеи с новите видео карти от 11-о поколение на Intel IceLake.

Прочетете още:  Майкрософт отново твърдят, че Edge пести най-много батерията

Повече подробности можете да научите от тази презентация (PDF файл).

5/5 (1 Review)